detector.media
23.03.2015 20:10
Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)
Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)

Радіостанції «Свобода» в Росії вдалося вперше поговорити з екс-«ботом» Маратом Буркхардом, професією якого ще нещодавно була пропаганда в інтернеті за гроші і який не став приховувати свою особу. До цього журналістам кількох петербурзьких видань («Собака» і «Деловой Петербург») тільки на умовах анонімності вдавалося взяти інтерв'ю у співробітників спеціальних офісів, де за зарплату треба займатися пропагандою в мережі на спеціальній «фабриці тролів», повідомляє російський телеканал «Дождь».

 

За словами блогера Марата Буркхарда, він влаштувався «з цікавості» і пропрацював в офісі «кремлівських троллів» два місяці.

 

Він розповів, що пНачало формыотрапити на роботу на «фабрику тролів» можна тільки після спеціального «літературного відсіву». Претендента просять написати кілька текстів - спершу на нейтральні теми на кшталт «Вегетаріанство: за і проти». Також на іспиті просять у двох словах відповісти на питання: хто така Псакі? чого домагається Росія в Донецьку?

 

«Середня зарплата на «фабриці троллів» - 45 тисяч рублів (приблизно 16 500 грн - ТК). Стільки платять за виконання норми в 135 коментарів. Робочий день триває 12 годин, потім денну зміну змінює нічна. Співробітники працюють за графіком два через два дні», - повідомив екс-«бот».

 

У спеціальному офісі крім відділу коментарів, де працює постійно 20 чоловік, є відділи картинок, «Живого Журналу», відео і так далі. Є також відділи українською та англійською мовами; там зарплата від 65 тисяч (23 800 грн - ТК) і вище. Всього сорок кабінетів, в кожному приблизно по 20 чоловік. Відділи між собою не дружать, дружба не заохочується.

 

«Для правдоподібності співробітники відділу коментарів розбивається на смислові трійки. Перший виступає критично, а двоє інших опонують йому - обов'язково один картинкою, а інший посиланням. Ланцюжок «злодій-картинка-посилання» є обов'язковою. Робота ведеться по заданих тегам, ключовими словами. Задане слово, наприклад, Шойгу, повинні використовувати всі троє учасників смисловий трійки. Пишуть вони послідовно на різних регіональних майданчиках, покриваючи всю територію Росії», - зазначає блогер.

 

Коментар повинен бути не менше 200 символів. Все, що пишуть тролі, проходить постійний ідеологічний контроль. За помилки і провини начальство викликає «на килим», може звільнити. Начальство «тролів» - це «тролі», які зробили собі кар'єру на цій же «фабриці». Зарплата у них 70-80 тисяч рублів (25 600 - 29 300 грн).

 

Нагадаємо, головнокомандувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що Захід повинен включитися в інформаційну війну з Росією з метою протидії його «брехливим розповідям» у соціальних мережах. «Ми повинні як західна група націй, або як союз, брати участь у цій інформаційній війні. Метод боротьби із неправдивою інформацією полягає в тому, щоб оприлюднити цю брехню і викрити її», - сказав Філіп Брідлав.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY