detector.media
21.03.2015 18:08
I «нелегали», і зрадники
I «нелегали», і зрадники
Кримська журналістика в умовах окупації
1 квітня спливає вже подовжений термін для обов'язкової перереєстрації кримських ЗМІ за російським законодавством. З більше півтори тисячі редакцій, що існували, перереєструвалися менше сотні. «Віце-прем'єр» і «міністр інформації» кримського «уряду» Дмитро Полонський, з одного боку, вдає, що вмовляє редакції подавати документи, з іншого - жорстко контролює, хто має бути зареєстрований, а хто ні. Багато ЗМІ, як, наприклад, перший кримськотатарський канал ATR, що вчетверте отримав відмову «через формальні причини», підозрюють, що зареєструватися їм так і не вдасться і доведеться попрощатися з глядачами або читачами.
 

У зв'язку з цим зараз у Криму в умовах російської окупації склалася унікальна і дуже цікава структура загальнополітичних ЗМІ. Всі редакції за їхнім ставленням до нинішніх кримських реалій можна класифікувати за п'ятьома групами.

 

 

 

 

 

 

На місці колишньої ДТРК «Крым» вже створено п'ять самостійних ЗМІ, зокрема редакція мовлення кримськотатарською мовою як окремий телеканал, для благополуччя якого влада і прагне задушити його конкурента, існуючий ТРК ATR, передбачаючи, що в чесній боротьбі його новачкам не перемогти. В іншому «Первый крымский» - це дітище російських телеканалів: тенденційні новини, брехня про Україну, прославляння Росії і російського Криму. Особливою агресивністю і витонченістю брехні виділяється програма «Информационная война», автори якої і не приховують, що вони ведуть проти України справжню війну, але своїми засобами.

 

Неодноразово вже «помирала» «Крымская газета», яку зараз відроджено в статусі офіційного видання «ради міністрів» Криму. Газета візуально одразу ж розфарбувалась у кольори російського прапора, виступає хвалебним популяризатором всього, що робить окупаційний уряд Аксьонова. Ганебний для професії журналіста кульбіт зробила газета «Первая крымская». За багато років під редакцією Лілі Буджурової «1К» стала дійсно зразком якісної кримської преси. Газета була аналітичною і глибокою. Але зараз «1К» стала низькопробною русофільською агіткою, яку читачі між собою називають «золотом Теміргалієва». Все тому, що після окупації газету перереєстрували під себе комерційні структури екс-віце-прем'єра Рустама Теміргалієва, відомого не лише своєю українофобією, але і запідозреного у крадіжці трьох центнерів золота з Ощадбанку України під час «кримської весни». Цього року від газети відпала найактивніша частина читачів, газета втратила «підписну» аудиторію, наклад упав більш ніж удвічі, газета задовольняється публікацією «джинси» і реклами близьких до засновників комерційних структур.

 

За умови, що для будь-яких українських ЗМІ всі дороги до Криму відрізані, інформаційне середовище на півострові випробовує тиск окупаційної влади і московських структур, які посилюється. У Криму створено «міністерство правди», шеф якого віце-прем'єр Дмитро Полонський пильно контролює інформаційне середовище. Під його егідою поширює інформацію агентство «Крыминформ», працює спеціальний Прес-центр. Практично в унісон з ним, хоча і в статусі конкурента, функціонує агентство «Крым-медиа», яке так само не можна запідозрити в об'єктивності в українсько-російських стосунках. На грантових умовах створена «Крымская школа журналистики», що узяла шефство над молодими і недосвідченими, перетворюючи їх на рупорів русофільства.

 

 
Костянтин Огневий, журналіст, «День»
Фото - http://www.day.kiev.ua
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY