detector.media
19.03.2015 19:46
НСЖУ заявляє, що новий порядок розповсюдження преси за передплатою потребує доопрацювання
НСЖУ заявляє, що новий порядок розповсюдження преси за передплатою потребує доопрацювання

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) заявляє, що порядок розповсюдження періодичних видань за передплатою, затверджений «Укрпоштою» - недосконалий і потребує скасування. Спілка журналістів ініціює створення спільної експертної групи для розробки нового документа, повідомив перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Секретар НСЖУ Валерій Горобець, який провів детальний аналіз затвердженого «Укрпоштою» порядку, переконаний, що у  документі чимало спірних моментів, які ускладнять роботу медіа. Секретар НСЖУ також стверджує, що новим порядком розповсюдження періодичних видань за передплатою працювали близько року, але на жодному етапі не залучали Спілку журналістів.

 

Так, наприклад, у одному з пунктів передбачено, що кожного разу перед укладанням договору редакції повинні брати виписку з Єдиного реєстру - тобто знову і знову брати довідки, хоча в більшості випадків нічого не змінюється.

 

Викликає у експерта НСЖУ питання і спосіб розповсюдження періодичних видань, які тепер мають надсилатися або бандеролями, або ж читач сам має забрати періодику з поштового відділення. Юридичні особи, аби передплатити газету, мають укласти окремий договір з розповсюджувачем.

 

Перший секретар НСЖУ заявляє увагу, що Спілка занепокоєна новими правилами, які ускладнюватимуть роботу ЗМІ. «Ми готові долучитися до напрацювання нового документа з урахуванням інтересів редакцій, аби захистити медіа у цей доволі непростий час», - сказав Сергій Томіленко.

 

За його словами, цю роботу слід завершити до нової передплатної кампанії.

 

Далі «Детектор медіа» наводить аналіз документу «Укрпошти», зроблений секретарем НСЖУ Валерієм Горобцем:

 

«Порядок розповсюдження періодичних видань за передплатою

 

Пункт 1.3 Порядку:

«Видавець зобов'язаний надати розповсюджувачу виписку з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій або фізичних осіб-підприємців (не більше місячної давнини на момент укладання договору)».

Це означає, що всі редакції змушені будуть щоразу перед укладанням договору брати таку виписку. Для чого це робити знову і знову, якщо в більшості випадків у статусі редакцій нічого не змінюється?

 

Пункт 1.9 Порядку

«Розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою може здійснюватись за адресною системою шляхом їх пересилання поштовими відправленнями на адресу кожного передплатника... або... за картковою системою - шляхом переміщення загальної кількості передплачених періодичних друкованих видань до визначених розповсюджувачем підрозділів для вручення передплатнику».

Фактично це означає, що, в першому випадку, газети надсилатимуться бандеролями, а в другому - доставлятимуться тільки до поштових відділень, а передплатники змушені будуть самі, особисто забирати їх... Цей пункт небезпечний! В нього необхідно добавити слова «...тільки за згодою Видавця».

 

Пункт 1.11 Порядку

«Доставка періодичних друкованих видань на адресу юридичних осіб проводиться відповідно до договору, що укладається юридичною особою з розповсюджувачем».

Це означає, що будь-яка організація - юридична особа, яка передплатила, наприклад, районну газету, буде змушена укладати окремий договір з Розповсюджувачем. Навіщо? Для чого? А якщо не буде такого договору, газета не доставлятиметься? Такого ніколи не було, не бачу в цьому ніякого сенсу.

 

Примірний договір про надання послуг із розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою

 

Пункт 2.1.1. примірного договору вимагає серед інших документів «надати Виконавцю довідку про планову собівартість виготовлення одного примірника передплатного видання, погоджену відповідно до діючого законодавства».

Ми уявляємо до чого це призведе? Такі довідки погоджуються в Міністерстві економіки! Кожна редакція, аж до районних газет, буде змушена оббивати пороги міністерства, щоб погодити таку довідку, інакше договір на доставку підписаний не буде. Для чого це? В цьому пункті договору необхідно додати слова «...за умови використання редакцією пільги, що надається згідно 9 статті Закону «Про державну підтримку ЗМІ...», і всі питання знімаються, бо жодна районна газета ніколи не користувалась цією пільгою, тож і не мала необхідності готувати і затверджувати такі довідки.

 

Весь блок порядку розрахунків потрібно також змінити.

Тому що в Примірному договорі взагалі нічого не йдеться про терміни розрахунків за річну передплату, про терміни розрахунків за окремими індексами передплати (строкова передплата, пільгова передплата тощо).

Потребує уточнення і блок відповідальності сторін у Примірному договорі - там взагалі не вказані відсотки пені, а це створює підґрунтя для різних підходів».

 

Нагадаємо, 10 лютого між «Укрпоштою» та Українською асоціацією видавців періодичної преси (УАВПП) був підписаний меморандум про взаємодію у наданні послуги з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою. Свої підписи на документі поставили в.о. генерального директора Укрпошти Ігор Ткачук та генеральний директор УАВПП Олексій Погорєлов.

 

Мета підписання меморандуму - документально закріпити домовленості щодо підвищення якості послуги з передплати друкованих ЗМІ.

 

Перед підписанням документу було впроваджено нову систему збору інформації від передплатників щодо якості доставки преси. Завдяки «Системі управління якістю надання послуг» українські читачі можуть впливати на покращення якості послуг доставки преси, відзначають в УАВПП.

 

Також меморандум передбачає спільні дії з запровадження нових правил доставки преси за передплатою - з огляду на те, що старі правила втратили чинність та будуть замінені на нові найближчим часом.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY