detector.media
16.03.2015 15:35
У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників
У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників

У Національному центрі Олександра Довженка 13 березня скорочено 34 працівники із 82. «Детектор медіа» про таке рішення стало відомо з листа колишнього головного інженера Центру Сергія Безпалька.

 

Пан Безпалько також стверджує, що Центр не веде своєї профільної діяльності - кіновиробництва та збереження колекції фільмофонду. 

 

Тим часом генеральний директор Центру Іван Козленко на своїй сторінці у Facebook опублікував розгорнутий коментар щодо скорочень. У ньому він акцентував на економічних труднощах підприємства. Після 13-го березня з 82 працівників  Центру лишилося 48.

 

Щоби уникнути банкрутства Довженко-Центру, в грудні минулого року довелося приймати блискавичні та непопулярні рішення, зазначив пан Козленко. Спочатку на відмові від опалення було заощаджено понад 700 тис. грн.

 

«Другий крок - радикальне скорочення штату. Провести його негайно за українським законодавством було неможливо: потрібні 3 місяці на інформування працівників. В п'ятницю нарешті завершився цей тривалий і марудний процес. Це був неминучий крок, який треба було здійснити ще рік тому. Бо реформи - це різати по-живому, а не старатися всім сподобатись. В умовах, коли фінансування Центру 2015 року скорочено на 1/3, державних замовлень нема, а борги сягали 1 млн. інакше робити було не можна», - написав гендиректор.  

 

Він відзначив, що понад рік близько половини працівників Центру не мали ніякої роботи. «Більше того, через цифрову технологічну революцію в кіно, вони б ніколи її більше не отримали в тих обсягах, для яких потрібна така сила людей, бо в Центрі налагоджено лише плівочний цикл кінотиражування. Але зарплату отримували всі», - додав Іван Козленко.

 

Він пояснив, що зарплатний фонд минулого року був майже 5 млн. грн, а в 2015-му мав скоротитися до гарантованих державою 2,6 млн. грн.

 

«Після скорочення з 82 людей у нас лишається 48. Відповідно, вивільняється частина зарплатного фонду, яку буде перенесено на зарплати тих, хто лишився в штаті. Це дасть також змогу вимагати якісних, а не кількісних показників успішності, стане існтрументом боротьби з саботажем - єдиною навичкою, якою всі працівники державного сектору оволоділи досконало», - пояснив Іван Козленко.

 

Він зазначив, що 1 квітня презентує стратегію розвитку Довженко-Центру. «Я не чекаю допомоги від держави: прийнята в кращих радянських традиціях до ювілею Довженка постанова Кабміна про тимчасове право залишати 100% від оренди державного майна кінопідприємств у власному бюджеті, так і не запрацювала: вона стосувалася договорів, укладання яких з 2000-го року сама ж держава вважає незаконними. «Дірка від бублика». Зміни до постанови готуються вже п'ятий місяць. Якщо вони будуть прийняті - це буде велике полегшення для кіностудій, але чекати це я вже припинив. Треба навчитись жити з тим, що ми маємо зараз», - додав гендиректор.

 

Звіт діяльності Національного центру Олександра Довженка за 2014 рік опубліковано тут.

 

Нагадаємо, за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» в період з 01.05.2012 по 01.10.2013 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5. ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). Про це повідомили у Державній фінансовій інспекції в м. Києві у відповідь на запит «Детектор медіа».

 

Матеріали ревізії скеровано до Служби безпеки України, досудове розслідування триває, повідомили в Держфінінспекції. Розголошувати матеріали досудового розслідування у відомстві відмовилися, посилаючись на таємницю слідства.

 

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY