detector.media
12.03.2015 14:16
Лідером дотримання журналістських стандартів у лютому стала «Українська правда», аутсайдером «Обозреватель» - ІМІ
Лідером дотримання журналістських стандартів у лютому стала «Українська правда», аутсайдером «Обозреватель» - ІМІ

У лютому згідно оцінки експертів Інституту масової інформації (ІМІ) лідером з дотримання журналістських стандартів стало інтернет-видання «Українська правда», а аутсайдером - «Обозреватель». Такі дані моніторингу дотримання журналістських стандартів в інтернет-виданнях організація оприлюднила у своєму прес-релізі.

 

Експерти оцінили дотримання стандартів «Українською правдою» у 5,05 з 6 балів (минулого місяця - 4,86), а «Обозревателя» в 4 бали з 6 (у січні - 4,24).

 

 

В «Українській правді» автори порушували баланс повноти - 43% матеріалів є неповними. Зокрема, бекграунд в новинах часто не додає читачам розуміння суті питання. «Натомість зовсім не порушували стандартів достовірності та відокремлення фактів від коментарів. 33% матеріалів у виданні написані з дотриманням основних 6 журналістських стандартів», - йдеться в повідомленні організації.

 

Видання УНІАН та «ЛІГАБізнесІнформ» часто порушували стандарт балансу думок:  67% та 62% матеріалів цих ЗМІ відповідно є незбалансованими.

 

«Укрінформ» найчастіше порушував стандарт повноти представлених фактів: 33% матеріалів у виданні є неповними. «Проте варто відзначити, що найбільше новин з дотриманням усіх шести основних журналістських стандартів - розміщувались саме на сайті "Укрінформ" (38% з усіх)», - зазначили в ІМІ.

 

В ІМІ констатували, що виданні Lb.ua порушує стандарт повноти представлення інформації та має проблеми з оперативністю і балансом точок зору.

 

«Найгірші показники у лютому отримав сайт "Обозреватель" - 4 бали з 6 можливих. Лише 19% матеріалів видання опублікувало без порушення стандартів. Найчастіше видання порушує стандарти повноти та оперативності», - йдеться в даних моніторингу.

 

Щомісячний моніторинг журналістських стандартів проводить Інститут масової інформації серед шести інтернет-видань («ЛІГАБізнесІнформ», «Обозреватель», УНІАН, LB.ua, «Українська правда» та «Укрінформ»). Матеріали видань експерти оцінюють на дотримання шести основних журналістських стандартів: баланс думок і точок зору; оперативність; достовірність; відокремлення фактів від коментарів; точність; повнота. Проект реалізується за підтримки Інтернюз Нетворк.

 

Нагадаємо, згідно щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) у лютому в Україні погіршився рівень свободи слова в порівнянні з січнем 2015 року,а також зріс тиск на кримські ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY