detector.media
11.03.2015 19:55
1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі
1 березня «Українське радіо» та ОДТРК запустили спільне мовлення в об’єднаній ФМ-мережі

1 березня Національна радіокомпанія України (НРКУ) та обласні державні телерадіокомпанії (ОДТРК) запустили спільне мовлення на об'єднаній ФМ-мережі. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомив заступник генерального директора НРКУ з питань розвитку мереж радіомовлення Валерій Юрченко.

 

Нагадаємо, що наприкінці 2014 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення забрала низку ФМ-частот в ОДТРК, провела конкурс і віддала 31 частоту НРКУ для Першої програми Українського радіо (УР-1), залишивши відрізки мовлення по 4 години на добу для ОДТРК.

 

«З 1 березня мовлення запустилося, - розповів пан Юрченко. - У всіх ОДТРК однакові відрізки мовлення за ліцензіями: 08:10-09:00, 10:10-10:20, 12:10-12:20, 13:10-15:00, 16:10-16:20, 18:10-19:00. Вони повинні транслювати програми переважно інформаційного напряму, але що насправді транслюють - ми, в НРКУ, можемо почути лише по Києву».

 

За його словами, в тих населених пунктах, де запустилося мовлення УР-1 у ФМ-діапазоні, НРКУ вимикає передавачі нижнього УКХ-діапазону. «Зараз відбувається процес переходу з УКХ на ФМ, і ми пояснюємо слухачам, що вони тепер можуть слухати Українське радіо у верхньому діапазоні», - розповів заступник гендиректора НРКУ.

 

«Наприклад, у Київській області працював передавач на частоті 68,51 МГц у нижньому діапазоні, а зараз ми повністю перейшли у верхній діапазон - на частоту 105 МГц. Потужність цього передавача навіть більша. І тепер у Київській області Перша програма Українського радіо в УКХ вимкнена, а натомість працює 5-кіловаттний передавач ФМ-діапазону. Люди телефонують - і ми їм пояснюємо, що потрібно налаштуватися на нову частоту», - додав він.

 

Водночас НРКУ очікує від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення конкурсу на нові 25 частот, прорахунок яких та замовила для потреб НРКУ у вересні 2014 року в «Українського державного центру радіочастот».

 

«Поки що ми їх (частот. - ТК) не отримали. "Укрчастотнагляд" каже, що вони щось прорахували, але ця інформація поки перебуває десь у надрах Нацради й "Укрчастотнагляду". Ми ще раз звернулися до голови Нацради Юрія Артеменка, нагадали, що згідно з дорожньою картою Національна рада ще минулого року мала оголосити конкурс на 25 нових прорахованих частот, але досі це чомусь не відбулося, і нас це вже непокоїть», - зауважив пан Юрченко.

 

За його словами, якщо конкурс буде оголошено, НРКУ подаватиметься на нього разом з ОДТРК.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY