detector.media
10.03.2015 13:49
Військово-цивільні адміністрації зможуть використовувати телецентри, радіостанції і друкарні для «роз’яснювальної роботи»
Військово-цивільні адміністрації зможуть використовувати телецентри, радіостанції і друкарні для «роз’яснювальної роботи»

Новий закон «Про військово-цивільні адміністрації, що набув чинності 27 лютого, наділив військово-цивільні адміністрації правом організовувати контроль за роботою підприємств телекомунікацій, використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для проведення роз'яснювальної роботи серед населення, особового складу військових формувань і правоохоронних органів. Це передбачено частиною 5 статті 5 закону.

 

Відповідно до закону військово-цивільні адміністрації - це тимчасові державні органи, які діють на території Донецької та Луганської областей у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і призначені для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення безпеки і нормалізації життєдіяльності населення, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції.

 

У коментарі «Детектор медіа» юрист Інституту масової інформації Роман Головенко роз'яснив, що повноваження контролю за телекомунікація ми та використання телецентрів, радіостанцій і друкарень були передбачені в законодавстві про воєнний стан.

 

«Оскільки конфлікт заморожений і на Донбасі стає перманентним, ці повноваження інституціоналізують через військово-цивільні адміністрації. Це логічне продовження неоголошеного воєнного стану під назвою АТО на сході України. Очевидно, з погляду законодавства так буде найзручніше: будуть державні адміністрації, які зможуть швидко трансформуватися під військові цілі в разі загострення протистояння», - каже медіаюрист.

 

Чи несе новий закон ризики для свободи діяльності телерадіоорганізацій і ЗМІ - на думку пана Головенка, залежить від виконавців на місцях. «Практики застосування цього закону ще не було, теоретично в будь-чому можуть бути ризики. Усе залежить від кадрового наповнення військово-цивільних адміністрацій», - вважає він.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY