detector.media
10.03.2015 11:36
Премію «Вільна преса Східної Європи-2015» отримали «Слідство.інфо», Сергій Гармаш та Валентина Самар

Цього року в числі переможців премії «Вільна преса Східної Європи-2015» ім. Герда Буцеріуса названо українське агентство журналістських розслідувань «Слідство.інфо», а також українських журналістів Сергія Гармаша і Валентину Самар. Про це повідомляється на офіційному сайті нагороди.

 

Усього лауреатами премії в 2014 році стали шість журналістів та ЗМІ з Росії, України та Грузії, «які не піддалися страху цензури та репресій».

 

Окрім представників України нагороду присудили російській щотижневій газеті «Псковська губернія», яка у серпні 2014 року опублікувала статтю про загибель російських десантників в Україні, редактору Галині Тимченко з Росії, яка започаткувала видання «Медуза» за межами Росії після того як була звільнена з посади головного редактора «Лента.ру», та грузинському інтернет-виданню Netgazeti.

 

«Журналісти, блогери та ЗМІ виконували свою роботу в сучасній Росії і Україні в надзвичайно складних умовах, не в останню роль через обмін ненавистю між цими країнами. Офіційні повідомлення про кризу в Україні були навмисно спотворені дезінформацією», - зазначив член журі Мартін Полсен.

 

Він підкреслив, що саме тому премію присуджено журналістам та ЗМІ, які беруть участь в незалежному інформуванні громадськості. «Багато з них дуже ризикують, виконуючи свою роботу, дехто були змушені залишити свої будинки, щоб мати можливість зберегти свою незалежність», - додав пан Полсен.

 

Загальний фонд премії «Вільна преса Східної Європи-2015» становить 75 тисяч євро.

 

На сайті також зазначається, що агентство журналістських розслідувань «Слідство.інфо», яке базується в Києві, отримає 15 тисяч євро. «Їх професійна марка розслідувальної журналістики втілювалася за допомогою репортажів та телевізійних програм. Зокрема вони розповіли про контроль олігархів газових ресурсів України і величезну корупцію разом з приверненням уваги до воєнної катастрофи, яка розгортається нині», - йдеться в повідомленні.

 

Команда «Слідство.інфо» вирішила, як розпорядитися премією

 

Агентство «Слідство.інфо» було висунуте на здобуття премії Фондом Будинків прав людини в Осло і Норвезьким Гельсінським Комітетом.  Співзасновник агентства «Слідство.інфо» Дмитро Гнап повідомив у Facebook, що команда проекту швидко вирішила, як розпорядитися грошовою винагородою. «Віддамо все на потреби наших бійців на фронті», - написав він.

 

Сергій Гармаш і Валентина Самар  змушені були залишити свої домівки

 

Головний редактор донецького інтернет-видання «ОстроВ» Сергій Гармаш отримає приз у розмірі 10 тисяч євро. «"Остров" є однією з найпопулярніших новинних платформ в Східній Україні. Сергій Гармаш добре відомий своєю глибокою політичною та економічною аналітикою. Він зробив значний внесок у свободу преси та інформації з його об'єктивними, критичними репортажами про кризу в Україні. Більшість журналістів видання "ОстроВ" залишили Донецьк в 2014 році, в тому числі і пан Гармаш», - повідомляється на сайті.

 

Сергій Гармаш був номінований на премію німецьким Фондом Фрідріха Науманна за Свободу.

 

Журналістка з Криму Валентина Самар також отримає 10 тисяч євро. «Вона була змушена залишити Крим у минулому році, побоюючись за своє життя. Українська журналістка була номінована на премію Фондом Фрідріха Науманна за Свободу, адже вона, не вагаючись, публікувала критичні статті на політичні теми та розслідування корупції, проведеної органами державної влади в Україні. Вона створила низку статей про українсько-російську війну, які змушують замислитися», - йдеться в повідомленні.

 

Офіційна церемонія нагородження відбудеться в Норвезькому Нобелівському інституті в Осло 24 червня.

 

Премія ім. Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» ім.  Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії». На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

 

У 2011 році лауреатом премії Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» від України стала шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

 

Лауреатом премії від України у 2012 році став журнал «Український тиждень». У 2013 році премію «Вільна преса Східної Європи» від України здобув журналіст «Української правди» Сергій Лещенко.

 

2014 року премію «Вільна преса Східної Європи» від України одержали одразу три українські медійники - Тетяна ЧорноволЮлія Мостова і Мустафа Найєм.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY