detector.media
06.03.2015 09:35
Збір з показу фільмів призведе до зменшення серіального виробництва і прокату авторського кіно – представники теле- та кінобізнесу
Збір з показу фільмів призведе до зменшення серіального виробництва і прокату авторського кіно – представники теле- та кінобізнесу

Прийняття Верховною Радою законопроекту №1359 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії», що поданий народними депутатами Миколою Княжицьким і Сергієм Тарутою і передбачає запровадження збору за розповсюдження і демонстрацію фільмів, може мати негативні наслідки для кіно- і телеіндустрії у вигляді скорочення вітчизняного серіального виробництва, колапсу прокату авторського кіно і бурхливого розвитку піратства. Про це  представники теле- та кінобізнесу заявили 4 березня під час організованого «Детектор медіаю» круглого столу «Де брати додаткові кошти для виробництва українських фільмів?».

 

Нагадаємо, у березні Верховна Рада має розглянути законопроект №1359 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії», яким передбачається запровадження збору за розповсюдження і демонстрацію фільмів (базової ставки для всіх фільмів, підвищеної - для відеопродукції країни-окупанта і зниженої - для національних фільмів), а також збільшення оподаткування державних лотерей. Зібрані таким чином кошти планується спрямувати на фінансування вітчизняного кіно. Розпорядником цих коштів має виступити новостворений Український інститут кінематографії, на який планується перетворити теперішнє Державне агентство України з питань кіно.

 

Під час круглого столу генеральний директор телеканалів «НЛО TV» і «Індиго TV» («Медіа Група Україна») Іван Букреєв заявив, що його компанія не підтримує законопроект №1359. «Держава декларує, що зменшує тиск на бізнес, але на даний момент ми не бачимо жодних пільг. Багато говорять про те, що збір за розповсюдження і демонстрацію фільмів планується для розвитку українського кіно, але чомусь забувають, що фільми знімаються не тільки на замовлення Держкіно. Левова частка людей в індустрії зараз працює або на телеканалах, або у продакшнах, які знімають на замовлення телеканалів», - зазначив пан Букреєв.

 

Також він нагадав, що Україну зараз складно порівнювати з Польщею чи Францією, на досвід яких у питанні розвитку вітчизняного кінематографу спираються вітчизняні можновладці. «Рекламний ринок у Польщі, а тим більше у Франції не можна порівняти з українським. На даний момент нас можна порівнювати з Литвою. Якщо обсяг ринку ТБ-рекламного року складе $100 млн, це буде дуже добре», - констатував Іван Букреєв.

 

На захист вітчизняного серіального виробництва виступила також Олена Васильєва, головний продюсер серіалів і фільмів каналу «1+1». Вона наголосила, що для того, аби будь-яка індустрія почала випускати продукт високої якості, у ній має перш за все сформуватися його валове виробництво.

 

«Ви думаєте, що телеканали відреагують на ці законодавчі зміни викладанням грошей? Ні. Вони просто вб'ють кіно- та серіальні слоти. На їхнє місце прийде «Дом-2» та сімейні мелодрами у великому обсязі. На сьогодні попит на українські серіали існує лише тому, що є слоти на серіали в цілому. Наразі українські серіали не можуть закрити їх повністю. Але якщо скоротяться слоти, зменшиться і потреба в українських серіалах», - зазначила пані Васильєва.

 

Маркетинг-директор українського телекомунікаційного провайдера «Воля» Вікторія Цомая звернула увагу на необхідність встановлення пільг для розвитку вітчизняного кіно-, телевиробництва, дистрибуції вітчизняного продукту, а на також на загрозу збільшення піратства.

 

«Якщо запитати, чи хотіла би компанія «Воля» сплачувати додатковий збір або податок, відповідь буде: «Ні». Тому що поняття «збір» та «податок» вступають у протиріччя з інтересами будь-якого бізнесу. Натомість є поняття «пільга», «сприятливі умови для фінансування». І якщо поставити питання по-іншому: чи хотіла би компанія «Воля» підтримувати український кінематограф, то відповідь буде дуже чіткою: «Так».  Сховати голову в пісок не можна. Також не можна за один день змінити звички споживачів дивитися те, що їм подобалося раніше. І не можна ігнорувати популярність міжнародних продуктів, тому що це створить сприятливі умови для піратства».

 

Вона також зазначила, що додатковий збір за показ фільмів у випадку кабельного оператора фактично буде покладено на плечі його клієнтів:«І це теж погано, тому що стискається наш бізнес і, відповідно, доходи для держави будуть зовсім іншими».

 

Координатор Бюро української кіножурналістики Сергій Васильєв заявив, що законопроект ставить під удар прокат авторського кіно в Україні. «Зараз у кінотеатрах іде фільм «50 відтінків сірого». Він вийшов на 267 копіях. Натомість фільм «Голгофа» - одна з найкращих минулорічних картин - вийшов на 13 копіях. А є фільми, які виходять ще меншою кількістю копій - до п'яти. Підвищення плати за посвідчення, навіть разової, буде небезпечним для прокату мистецькихфільмів. А це зупиняє розвиток кіноглядача і його здатність опиратися пропаганді. Адже найкращий спосіб боротьби з пропагандою - це аудіовізуальна культура, коли людина може розшифрувати мову кіно і зрозуміти, де нею маніпулюють», - сказав Сергій Васильєв.

 

На його думку, потрібно, навпаки, запроваджувати механізми підтримки малих дистриб'юторів, які займаються авторським кінематографом.Також він зазначив, що законотворцям не варто забувати про створення пільгових умов для інвестицій в кіно, участь телеканалів у проектах, запровадження пільгових кредитів. Саме ці інструменти підтримують механізми, які виходять зсередини кіносередовища, а не нав'язуються йому згори.

 

Голова Держкіно Пилип Іллєнко, який брав участь у круглому столі, запевнив усіх присутніх, що його відомство зараз працює над законопроектом про внесення змін до Податкового кодексу, які збережуть податкові пільги для української кінематографії (вони діють до кінця цього року) і розширять їх таким чином, щоб усі ланки виробництва і прокату аудіовізуального продукту мали змогу скористатися ними.

 

Присутній на дискусії народний депутат Микола Княжицький наголосив, що відкритий до діалогу щодо змісту законопроекту і готовий врахувати конструктивні пропозиції представників теле- і кіногалузі.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», на виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно виділити з Держбюджету 300,5 млнгрн. Натомість на створення і дистрибуцію національних фільмів у ньому передбачено 68 млн 320,9 тис. грн.

 

Нагадаємо, 10 грудня 2014 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 1359 «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії». Його автори народні депутати Микола Княжицькій і Сергій Тарута, одним із завдань законопроекту вказали «реалізацію нової моделі фінансової підтримки вітчизняної кінематографії».

 

У «Пояснювальній записці» автори законопроекту констатують, що «в Україні вітчизняний кінематограф переживає не найкращі часи, відсутність належного фінансування та перенасиченість ринку іноземною кінопродукцією (насамперед США та Європи)  призводять до занепаду галузі».

 

Народні депутати вважають, що у таких умовах потрібна додаткова державна підтримка вітчизняного кіновиробника, і звертають увагу на досвід Франції, де запроваджено збір, який утримується за показ іноземних фільмів в кінотеатрах та на телебаченні, що йде на підтримку французького кінематографу.

 

Законопроектом передбачається створення умов для фінансової підтримки вітчизняної кінематографії через запровадження збору за трансляцію фільмів, а також збільшення оподаткування державних лотерей.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY