detector.media
04.03.2015 14:26
У позаконкурсній програмі 12-го фестивалю Docudays UA – 10 тематичних добірок
У позаконкурсній програмі 12-го фестивалю Docudays UA – 10 тематичних добірок

Оргкомітет Київського міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA-2015 представив позаконкурсну програму. Про це повідомляється на сайті кінофоруму.

 

В рамках цієї програми глядачів ознайомлять із десятьма тематичними добірками, присвяченими як сусіднім державам та їх післякризовим реаліям, так і «далеким країнам, де документалістика може дозволити собі бути аполітичною». Також буде представлено добірку дитячої документалістики та спеціальну програму про проблему енергозалежності України.

 

Серед фільмів, що демонструватимуться - роботи-переможці наймасштабніших фестивалів світу.

 

Також у межах цієї програми відбуватимуться дискусії на означені теми із залученням експертів.

 

Особливості програми позаконкурсних показів будуть такі:

-«Пропаганда»: стрічки кінорежисерів з Естонії, Данії та Франції. Серед фільмів - багаторазовий призер і абсолютний фаворит міжнародної критики «Погляд тиші» Джошуа Оппенгаймера;

Docu/Діти»: сім картин, серед яких як анімація, так і короткометражні документальні стрічки. Один із фільмів програми - «Джованні та балет на воді» (Нідерданди) - отримав спеціальний приз журі «Берлінале-2015»;

Docu/Енергія»: У стрічках представлені три «погляди на права людей і природи, випробування та можливості людей в умовах війни з жадібними енергетичними корпораціями та власними споживацькими звичками»;

Docu/Україна»: Чотири нові стрічки від українських режисерів та українська прем'єра фільму-есею Андрія Загданського «Вагріч і чорний квадрат» про відомого художника-концептуаліста Вагріча Бахчаняна;

Docu/Хіти»: П'ять фільмів-фаворитів журні міжнародних кінофестивалів, серед яких і відзначений Оскаром «Citizenfour: історія Едварда Сноудена»

-«Docu/Art»: Мета програми -  на прикладі трьої фільмів зазирнути у суть мистецтва, а саме - у його маніпулятивний потенціал. 

-«Документальний фестиваль Tempo презентує»: Цього разу у фокусі Швеція. Тамтешній фестиваль документального кіно Tempo, окрім документалісти, концентрується на фотографії, радіо та експериментальних проектах. Програму найкращих фільмів Tempo презентуватиме програмна директорка шведського фестивалю - Мелісса Ліндґрен. Добірку  фільмів із Tempo поєднує креативниц підход до жанру документалістики.

Екс-Югославія: примирення»: Пропонована программа, на погляд її упорядників, цікава насамперед тим, що ані ідеалізує, ані затемнює ситуацію в регіоні колишньої Югославії, а багатогранно її висвітлює. «Від «кухні» мирних переговорів, до повсякденного життя у постконфліктному місті та зустрічі колишніх ворогів», - так вони окреслюють її тематику.

-«Ефект Грузії (спільно з CineDoc): Три фільми про Грузію: «Ідоли радянської епохи, що немов зомбі повстають із мертвих. Відірваність влади та її реформ від реальних потреб народу. Важка сторінка в історії Грузії - «незалежна» Абхазія, що живе під вагою вічного старшого брата». Програму представлятиме Арчіл Хетаґурі, директор Міжнародного фестивалю документального кіно CineDOC, що з 2013 року відбувається в Тбілісі.

Cпеціальний показ від Cinema Politica»:  Cinema Politica діє при Університеті Конкордія у Монреалі та має сімдесят дочірніх центрів у Канаді та Європі. Показ представлятиме Езра Вінтон, програмний директор та співзасновник цієї організації.

 

Нагадаємо, цього року Docudays UA розпочнеться 20 березня і завершить свою роботу 27-го.

 

«Телекритика»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY