detector.media
26.02.2015 15:57
4 березня – круглий стіл «Детектор медіа» щодо пошуку джерел державного фінансування для українського кіно
4 березня – круглий стіл «Детектор медіа» щодо пошуку джерел державного фінансування для українського кіно

У середу, 4 березня, о 17:00 у столичному Будинку кіно інтернет-видання «Детектор медіа» проведе круглий стіл, присвячений тому, як краще шукати і знаходити додаткове державне фінансування для українського кіно.

 

Мета зустрічі - знайти спільну мову щодо основної теми дискусії та озвучити необхідні, з точки зору кіносередовища, правки до вже зареєстрованого законопроекту і проконтролювати, щоби ці правки були враховані у подальшій роботі над законопроектом.

 

Як краще шукати і знаходити додаткове державне фінансування для українського кіно, які європейські практики розв'язання подібних проблем могли б стати нам у нагоді зараз?

 

В обговоренні цих питань братимуть участь народні депутати (зокрема, Микола Княжицький як один із ініціаторів законопроекту про введення спеціального збору за демонстрацію іноземного кіно), перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірина Подоляк, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, а також представники телеканалів та української кіноіндустрії.

 

Цього року виробництво українських фільмів - під питанням. Державне фінансування кінопроектів, які були розпочаті минулого року, а також створення нових стрічок фактично призупинено. Компетентні у цьому питанні представники держорганів, експерти у галузі кіно та учасники кіноринку вже сказали достатньо багато про надзвичайну важливість розвитку національного кінематографу, особливо в умовах інформаційного та ширше - цивілізаційного протистояння із Росією. Загрози від того, що ми не матимемо своїх якісних фільмів, є очевидними для всіх.

 

З боку деяких народних депутатів, а також Міністерства культури та Держкіно є кілька пропозицій, як можна було б шукати фінансування для українського кіно, як забезпечити для виробництва нових фільмів додаткові джерела фінансування. Так, депутати ВР Микола Княжицький та Сергій Тарута зареєстрували законопроект №1359, яким зокрема передбачається введення додаткового збору за публічну демонстрацію кожної хвилини іноземного фільму. Над питанням про те, де можна взяти додаткові кошти на український кінематограф, міркує й Держкіно. Певні напрацювання у цьому напрямі це державне відомство виклало у проекті національної стратегії розвитку кіноіндустрії України на 2015-2010 роки.

 

Ініціативи представників Верховної Ради та Держкіно викликають дуже неоднозначну реакцію у киносередовищі: від захопленого аплодування та беззаперечної підтримки до найсумніших прогнозів (читайте, наприклад, текст Дениса Іванова).

 

Для участі в заході потрібно зареєструватися.

 

До участі у заході запрошуються кіножурналісти. Контакти для акредитації: Юлія Зелінська, 098 446-61-95, zelin.tk@gmail.com.

 

Долучитися до події на Facebook можна тут.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY