detector.media
26.02.2015 11:06
У Росії порушили справу за фактом затримання у Києві журналістів НТВ і «Первого канала»
У Росії порушили справу за фактом затримання у Києві журналістів НТВ і «Первого канала»

Головне слідче управління Слідчого комітету (СК) РФ порушило справу за фактом затримання в Києві російських журналістів Андрія Григор'єва та Олени Макарової. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на СК РФ.

 

Як повідомляє СК РФ, кримінальну справу порушено за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 127 КК РФ (незаконне позбавлення волі, вчинене організованої групою) і ч.3 ст. 144 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, поєднане з насильством).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 25 лютого Служба безпеки України затримала у Києві кореспондента російського каналу НТВ Андрія Григор'єва і журналістку російського «Первого канала» Олену Макарову. Російським журналістам було скорочено термін перебування в Україні, депортовано і заборонено в'їзд на територію України строком на п'ять років. СБУ запевняє, що журналісти проводили антиукраїнську пропаганду.

 

За даними СК РФ, кореспондента телеканалу НТВ Андрія Григор'єва і кореспондента російського «Первого канала» Олену Макарову затримали в Києві, коли вони «робили матеріал про ходу націоналістичної організації "Правий сектор", забороненої судом у РФ».

 

«Протягом декількох годин журналісти насильно утримувалися співробітниками Служби безпеки України», - заявляють російські слідчі.

 

За твердженням Слідчого комітету РФ, «російські журналісти  працювали в суворій відповідності з редакційним завданням, не порушуючи ні російських, ні українських законів».  «Однак українська влада діяла абсолютно нелегітимно і навіть злочинно в відношенні російських журналістів, грубо порушуючи не лише свої закони, але й норми міжнародного права», - заявляє СК РФ. 

 

«Тому Слідчий комітет РФ планує встановити всіх осіб, причетних до незаконного позбавлення волі й обмеження роботи російських журналістів, і притягнути їх до кримінальної відповідальності», - погрожує російське відомство.

 

Нагадаємо, наприкінці січня СБУ в Києві затримала двох громадянок Російської Федерації, журналістів забороненого в Україні російського телеканалу LifeNews Єлизавету Храмцову й оператора Наталю Калишеву. Згодом їх депортували із забороною в'їжджати в Україну протягом наступних п'ятьох років.

 

Раніше, 1 січня, сталася сутичка між журналістами LifeNews та учасниками смолоскипної ходи з нагоди дня народження Степана Бандери.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY