detector.media
26.02.2015 10:40
Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця
Українські прикордонники не впустили російського блогера-опозиціонера, якому загрожує у Росії в’язниця

Держприкордонслужба України відмовилася пустити в країну російського блогера і журналіста Дмитра Шипілова. Про це з посиланням на пана Шипілова повідомляє видання «Новий регіон».

 

Блогер просив політичного притулку в Україні позаяк йому загрожує ув'язнення у РФ за політичні переконання. Проти нього порушено кримінальну справу через записи в Livejournal, що викликали невдоволення губернатора Кемеровської області Амана Тулєєва.

 

Як розповів блогер, остерігаючись проблем із перетином російсько-українського кордону, він вирішив дістатися України через Білорусь. Пан Шипілов вирушив з Мінська, де сів на автобус, плануючи таким чином потрапити до України. Білоруські прикордонники на посту «Нова Гута» в Гомельській області претензій до блогера не мали, але їхні українські колеги на посту «Нові Яриловичі» Чернігівської області відмовили блогеру у в'їзді.

 

«Українські прикордонники відмовилися прийняти у мене заяву про прохання надати політичний притулок і буквально виштовхали на нейтральну зону», - розповів Дмитро Шипілов виданню. Нині він перебуває нейтральній зоні.

 

Як зазначає «Новий регіон», у квітні 2012 року Дмитро Шипілов, який мешкав у Юрзі (Кемеровська область, Росія), був засуджений до 11 місяців виправних робіт за статтею 319 КК (образа представника влади). Таке рішення виніс суд щодо публікації в Livejournal двох постів, що викликали невдоволення кемеровського губернатора Амана Тулєєва. Сам блогер своєї провини не визнав.

 

Невдовзі після вироку Дмитро Шипілов поїхав до Підмосков'я та почав працювати у виданні «Новий регіон», також він продовжив співпрацю з сайтом «Новий Кузбас (Юрга).

 

10 вересня 2014 оперативники з Кемеровської області затримали пана Шипілова під Москвою. Як з'ясувалося, блогеру замінили покарання із виконавчих робіт на три місяці та 20 днів перебування у колонії, після чого він був оголошений у федеральний розшук. Після цього Дмитра Шипілова етапували до Кемеровської області та помістили в СІЗО в обласному центрі.

 

Тим часом з'ясувалося, що в січні 2013 року проти блогера було порушено ще одну кримінальну справу - за ще один запис у Livejournal із критикою Амана Тулєєва. У листопаді 2014-го, після доставки до Кемерова, блогера допитали у цій справі. Від надання показань він відмовився.

 

29 грудня 2014 року пана Шипілова звільнили з СІЗО після закінчення присудженого терміну ув'язнення. Тим часом розслідування нової справи проти нього продовжилося.

 

Нагадаємо, раніше російські журналісти неодноразово просили політичного притулку в інших каїнах. Так, у листопаді 2014 року кореспондент петербурзького телеканалу «100 ТВ» Артур Ахметгалієв просив політичного притулку в Німеччині. Проблеми у нього почалися після оприлюднення сюжету про антипремію «Золота клізма», серед лауреатів якої був президент Росії Володимир Путін, відзначений за «покровительство» гомофобії в країні. У своїх репортажах Артур Ахметгалієв регулярно порушував проблему порушення прав ЛГБТ-спільноти в Росії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY