detector.media
25.02.2015 13:36
Журналіст Андрій Захарчук повернувся до Росії - змінювати громадянство не планує і зрадником себе не вважає
Журналіст Андрій Захарчук повернувся до Росії - змінювати громадянство не планує і зрадником себе не вважає

Громадянин України та журналіст російських видань Андрій Захарчук, якого 21 лютого звільнили з-під арешту в ході обміну полоненими між українською стороною та проросійськими терористичними організаціями «ДНР» і «ЛНР», повернуся до Росії. Про це «Детектор медіа» розповів його брат Михайло Захарчук.

 

Відразу після обміну в коментарі «Россия 24» журналіст Андрій Захарчук сказав: «Головне - це зараз якось до Пітера дістатися, першочергові плани. Найприкріше, звичайно, це звання зрадника Батьківщини - я себе таким не вважаю».

 

«Він уже в Петербурзі, вчора ми з ним по скайпу зв'язувалися. Після обміну він пару днів був у Луганську, пізніше його в Ростов доправили, а потім вже літаком до Петербурга. Він поки планує залишатися там, бо  в Україну нев'їзний. Справу проти нього не закрили. Ми сподіваємося, що звинувачення будуть зняті, адже вони абсолютно безпідставні», - розповів брат журналіста.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 12 лютого Центральний районний суд міста Миколаєва постановив узяти під варту журналіста російського інформагентства «Невские новости» та «Федеральное агенстсво новостей» громадянина України Андрія Захарчука, якого СБУ затримала і висунула підозру у державній зраді.

 

За інформацією СБУ, у січні-лютому цього року пан Захарчук відвідав кілька міст України, потім прибув до Миколаєва, де зробив своїм фотоапаратом знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод», співробітники служби безпеки якого і затримали журналіста під час фотозйомки. Миколаївський бронетанковий завод і завод імені 61 комунара є стратегічними об'єктами, що входять в Державний концерн «Укробронпром». Рішенням суду журналіста затримано під арештом до 11 квітня.

 

19 лютого «голова» самопроголошеної  «ЛНР»  Ігор Плотницький запропонував українській стороні  обміняти затриманого  громадянина України Андрія Захарчука, який працював журналістом у Росії, на взятих у полон поблизу Дебальцевого (Донецька область) українських військових.

 

Як розповів Михайло Захарчук, 20 лютого, напередодні обміну, відбулося засідання Апеляційного суду Миколаївської області. Він вирішив залишити Андрія Захарчука під вартою до 11 квітня. Як пише видання «Преступности. НЕТ», апеляційні скарги адвокатів заарештованого журналіста були відхилені «незважаючи на масу доказів адвокатів про неспроможність і необґрунтованість як самої підозри, так і клопотання про арешт».

 

«Ми всі були в шоці з апеляційного суду. Їм нікуди було діватися, але вони все одно відхилили наші скарги», - зазначив брат журналіста Михайло Захарчук.

 

Він подтвердив інформацію, що попри це Андрій Захарчук не має наміру змінювати громадянство. «І він і ми, його сім'я, сподіваємося, що всі звинувачення з нього будуть зняті», - додав Михайло Захарчук.

 

24 лютого в інтерв'ю новинному агентству «Харьков» Андрій Захарчук розповів, що планує продовжити працювати журналістом в Росії у виданні «Невские новости». Він також зазначив, що його здивувала реакція українських колег на його арешт. Андрій Захарчук сказав, що практично жодне ЗМІ не встало на його захист. За словами журналіста, на акцію протесту під стінами Миколаївського СБУ погодився  приїхати лише один телеканал, який у результаті в ефірі так нічого і не показав, а в пресі з'явилися публікації, в яких діяльність журналіста засуджувалася.

 

«Я - громадянин України і люблю свою країну. Я ніколи не збирався і не збираюся змінювати українське громадянство на будь-яке інше, зокрема, на російське. Україна має стати єдиною, неподільною і багатою. Але при нинішньому уряді це, на жаль, навряд чи відбудеться», - зазначив Андрій Захарчук.

 

«Федеральное агентство новостей» повідомило, що під час перебування у Луганську після звільнення з полону журналіст зустрівся з очільником самопроголошеної «ЛНР» Ігорем Плотницьким. Журналіст подякував йому, проте зазначив, що був здивований тим, що саме керівництво «ЛНР» «виступило в ролі мого спасителя». У відповідь Ігор Плотницький запропонував журналісту працювати в «Новоросії».

 

Нагадаємо, 13 лютого у коментарі «Детектор медіа» юристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Людмила Опришко заявила, що звинуваченням івано-франківського блогера Руслана Коцаби й журналіста «Невских новостей» Андрія Захарчука бракує чіткої аргументації з боку правоохоронних органів. Правозахисник Євген Захаров назвав звинувачення проти пана Коцаби й пана Захарчука непереконливими.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY