detector.media
20.02.2015 11:38
Дмитро Добродомов заявив, що в умовах війни потрібні чіткі правила гри для ЗМІ
Дмитро Добродомов заявив, що в умовах війни потрібні чіткі правила гри для ЗМІ

Народний депутат України («Блок Петра Порошенка») Дмитро Добродомов заявив, що Нацрада повинна надати чіткі критерії щодо заборони трансляції в ефірі телеканалів певних осіб, а СБУ необхідно надати перелік російських ЗМІ для тимчасової заборони їх акредитації. Про це він сказав під час телемарафону «Свобода слова та цензура у ЗМІ» на телеканалі 112, повідомляє прес-служба партії «Солідарність-Блок Петра Порошенка».

 

Дмитро Добродомов заявив, що Нацрада робить недостатньо практичних кроків для того, щоб повністю заборонити трансляцію російських каналів. «Замість неї на російські канали скаржаться британці. Так, англомовний телеканал Russia Today нещодавно отримав четверте попередження від британського регулятора за упереджене висвітлення подій в Україні - на підставі скарг пересічних британців. У нас навпаки, скільки ми боремося з російськими телеканалами, вони продовжують трансляцію», - сказав нардеп.

 

За його словами, потрібно також «вводити жорсткі правила на трансляцію певних людей, які не визнають територіальну цілісність України». «Це має бути така ж заборона, як на в'їзд. Я переконаний,  що переважна більшість медіа будуть виконувати ці розпорядження», - запевнив Дмитро Добродомов.

 

Щодо боротьби з російською пропагандою, нардеп розповів, що питаннями  сепаратизму мають займатися відповідні органи, бо парламент, за його словами, зробив все можливе, щоб заборонити російський контент та акредитацію російських ЗМІ.

 

«Заборона на акредитацію російських ЗМІ була зроблена ще 12 лютого, але чомусь досі немає списків на цю заборону. Зараз виникає серйозне питання, зокрема до СБУ, чому дотепер нескладені відповідні списки на заборону»,  - зауважив  пан Добродомов.

 

Щодо вирішення проблеми, яка стосується запрошення одіозних гостей до прямого ефіру телеканалів, то, на переконання народного депутата, телеканали повинні вирішувати це на основі саморегуляції.  Дмитро Добродомов нагадав справу турецького каналу «Гюндуз проти Туречини»,  де Європейський суд з прав людини виніс рішення, що особливість прямого ефіру не передбачає можливості попереднього редагування матеріалу.

 

«Давайте візьмемо це за аксіому, і будемо думати наперед кого ми запрошуємо в прямий ефір, бо зараз будь-яка організація посилаючись на це рішення суду може відстояти свої права, вона має право на  справедливий суд», - сказав  нардеп.

 

Водночас Дмитро Добродомов заявив, що і в умовах війни чи звичайного стану «журналістика повинна завжди залишатися журналістикою». «В нас, наприклад прийнято говорити, що інформація про корупцію чи про зловживання в органах влади, може сприйматися на руку ворогу. Але це неправильно, журналісти  повинні виконувати свою роботу, особливо коли йде мова про матеріали, де присутня корупція у військових лавах, тендерні закупівлі, закупівля продуктів. Це така ж сама біда, як пята колона всередині військових, які це вчиняють і про це потрібно говорити.  Крім того для сповіщення людей нам потрібна одна інформаційна лінія, бо коли щось трапляється в країні, офіційна інформація поступає через три дні, коли вже все пройшло. Журналістам дуже важко так працювати», - заявив народний депутат.

 

Нагадаємо, 17 лютого голова Верховної Ради України Володимир Гройсман підписав Постанову №1853 про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України. 27 січня народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Фріз і Богдан Онуфрик зареєстрували проект постанови № 1853. Вони пропонували тимчасово, до прийняття рішення про завершення антитерористичної операції, призупинити акредитацію журналістів та представників (продюсерів, операторів, технічних працівників) деяких російських ЗМІ при органах державної влади України. Перелік цих російських ЗМІ має терміново визначити Служба безпеки України.

 

18 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією за трансляцію у прямому ефірі програми «Шустер live» 13 лютого. Як заявив голова Нацради Юрій Артеменко, у контенті «Шустер live» моніторинг Нацради зафіксував порушення статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статті 28 закону «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях одного з учасників програми - російського журналіста Максима Шевченка - вбачає ознаки злочину статті 161 Кримінального кодексу - умисні дії, спрямовані на розпалювання расової, національної чи релігійної ворожнечі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY