detector.media
14.02.2015 11:19
Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою
Апеляційний суд залишив Руслана Коцабу під вартою

Апеляційний суд не скасував попереднє рішення щодо прикарпатського журналіста Руслана Коцаби, якого звинувачують в державній зраді, і залишив його під вартою. Про це повідомляє інформаційна агенція «Фіртка».

 

Судове засідання з розгляду апеляційної скарги пана Коцаби відбулося 14 лютого в Івано-Франківську.

 

Нагадаємо, до суддівської колегії увійшли Ольга Іванів, Ніна Ткачук і Тарас Фіцак.

 

Як писала «Детектор медіа», 8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду пана Коцабу було арештовано на 60 діб.

 

В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих ЛНР та ДНР, аби продовжити свою діяльність.

 

Звинувачення блогеру висувають у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (частина 1 статті 111 та частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України).

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби. Член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський вважає, що українські правоохоронні органи діють в цій справі «грубо і непрофесійно». юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вбачає у відеозверненні Руслана Коцаби порушення статті 114-1 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) назвала арешт «українського журналіста» Руслана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами».

 

Незалежна медіапрофспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписується в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, попри всю неоднозначність діяльності Руслана Коцаби притягнення його до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://firtka.if.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY