detector.media
09.02.2015 12:26
Арешт блогера Руслана Коцаби на 60 днів по-різному оцінюють правники
Арешт блогера Руслана Коцаби на 60 днів по-різному оцінюють правники

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно івано-франківського блогера Руслана Коцаби (на фото), який публічно виступав із критикою мобілізації.

 

Як писала «Детектор медіа», пана Коцабу звинуватили у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України (частина 1 статті 111 та частина 1 статті 114 Кримінального кодексу України). Уночі 8 січня стало відомо про арешт блогера на 36 годин до засідання суду, а сам суд відбувся того ж дня. Радник глави СБУ Маркіян Лубківський заявив, що під час затримання у Руслана Коцаби вилучено матеріали, які можуть вказувати на вчинення злочинів, передбачених наведеними вище статтями Кримінального кодексу. Рішенням суду блогера арештовано на 60 діб.

 

З такими діями правоохоронців категорично не згодний член правління Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський. За його словами, він так і не зрозумів, у чому саме суд звинуватив Руслана Коцабу. Вважати заяви блогера незаконними підстав немає, каже юрист.

 

«В Радянському Союзі була класична політична стаття: якщо ти висловлюєшся проти Радянського Союзу, тебе засуджували через державну зраду. І звичайно зараз його (Руслана Коцаби. - ТК) арешт на 60 діб - це, як на мене, абсолютно невиправдана міра. Тому що очевидно, що він багато років прожив у своєму місті й нікуди не збирався тікати, ніяким чином не завадив би слідству і жодної причини для його затримання й арешту на 60 діб насправді немає. Тому його арешт є абсолютно незаконним», -  сказав пан Яворський.  

 

На думку правозахисника, українські правоохоронні органи діють в цій справі «грубо і непрофесійно». «Якщо Служба безпеки України провела обшук і щось знайшла справді, що свідчить про злочин - наприклад, що він працює на ФСБ чи ще щось, то вона мала би  зробити публічний коментар і пояснити, в чому саме полягає злочин цієї людини. На сьогоднішній день публічних коментарів щодо цього питання немає», - підсумував правозахисник.

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа» про те, наскільки вірогідним є те, що правоохоронні органи реагуватимуть на публічну критику дійсної влади з боку таких одіозних осіб, як Олена Бондаренко, Ігор Гужва чи Олесь Бузина, Володимир Яворський сказав: «Я взагалі вважаю, що за виступи проти мобілізації не може бути ніяких звинувачень. Тобто, ці речі на сьогоднішній день не є правопорушенням в країні. Це є висловлення своєї думки. Я, наприклад, теж маю багато сумнівів щодо того, що мобілізація є законною. Тобто, я вважаю її незаконною, оскільки мобілізація може відбуватися тільки в воєнний час. Тому це питання юридичне, політичне і це питання публічного обговорення, тут взагалі немає місце кримінальній відповідальності саме за твердження, що мобілізація є незаконною. Щодо всіх інших тверджень, які стосуються територіальної цілісності, треба розглядати кожний приклад конкретно. Але конкретно за це твердження (критику щодо мобілізації. - ТК), як на мене, Кримінальний кодекс взагалі не встановлює жодної відповідальності. Це є свобода слова людини, і вона має право виражатися, а рішення  щодо відгуку на проведення мобілізації з правової точи зору є дуже сумнівним».

 

Водночас, як відзначив на своїй сторінці у Facebook юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, у відеозверненні Руслана Коцаби є порушення статті 114-1 Кримінального кодексу: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

 

«Аби довести наявність шпигунства в діях Коцаби, треба буде довести передачу ним інформації до Росії, може слідчим видніше. Але в його відеозверненнях проти мобілізації є ст. 114-1 КК (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період), що більш очевидно, ніж шпигунство. Просто стаття 114-1 - нова, слідчі ймовірно бояться її застосовувати», - зазначив пан Головенко.

 

Нагадаємо, блогер Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента України, в якому закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошений військовий стан. У залі суду він висловив переконання, що на Сході України триває братовбивча війна,  російської армії там немає.

 

Під час засідання блогер наголосив, що «готовий бути мобілізованим до війська лише тоді, коли в країні буде оголошений воєнний стан». Засідання суду він порівняв «із судилищем часів правління Сталіна». Руслан Коцаба заявив, що свої висловлювання про мобілізацію не вважає державною зрадою, а лише «хоче лише наголосити, що в державі триває братовбивча війна».

 

Адвокат пана Коцаби просив суд залишити його підопічного на волі до завершення слідства, щоб той «міг годувати свою сім'ю». «Він не збирається тікати, він публічна особа. Я думаю, якщо буде вибрано тримання під вартою, то це призведе до галасу і ми зіграємо на руку нашим ворогам», -  аргументував захисник.

 

Сам пан Коцаба  просив про пом'якшення запобіжного заходу, оскільки, за його словами, має на утриманні двох малолітніх дітей і хвору матір, а відтак тікати і ховатися не збирається і зацікавлений допомогти слідству, щоб захистити свою честь і гідність. Після оголошення рішення суду начальник відділу прокуратури Івано-Франківської області Петро Гавриляк зазначив, що пан Коцаба має п'ять днів для подання апеляційної скарги.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY