detector.media
05.02.2015 16:21
Найєм, Лещенко та інші депутати хочуть скасувати норму про обов’язкове узгодження інтерв’ю (ОНОВЛЕНО)
Найєм, Лещенко та інші депутати хочуть скасувати норму про обов’язкове узгодження інтерв’ю (ОНОВЛЕНО)

Народні депутати від «Блоку Петра Порошенка», колишні журналісти Сергій Лещенко і Мустафа Найєм ініціюють скасування законодавчої норми про обов'язкове узгодження інтерв'ю перед публікацією. Відповідний законопроект «Про внесення змін до статті 13 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (щодо співавторства на інтерв'ю) вони планують зареєструвати сьогодні, 5 лютого, у Верховній Раді. Про це пан Лещенко повідомив у Facebook.

 

Депутати пропонують виключити частину третю статті 13 закону «Про авторське право і суміжні права», за якою: «Співавторством є також авторське право на інтерв'ю. Співавторами інтерв'ю є особа, яка дала інтерв'ю, та особа, яка його взяла».

 

Зі слів пана Лещенка, на необхідність таких змін до закону звернула увагу редактор газети Kyiv Post Катерина Горчинська.

 

«Днями Катя Горчинська привернула увагу, що в нас у законодавстві досі зберігся пережиток, коли журналіст зобов'язаний погоджувати текст інтерв'ю з тим, в кого він його брав. Працюючи журналістом, я також вважав це положення абсурдним. Це елемент цензури, адже, коли ти сідаєш давати інтерв'ю on the record, ти уже цим фактом даєш згоду на оприлюдення сказаного. Усі західні журналісти, з ким я товаришую, у шоці від того, що український закон зобов'язує погоджувати репортера текст розмови зі співрозмовником», - написав пан Лещенко.

 

До співавторів законопроект також долучилися керівник делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв, віце-спікер Оксана Сироїд, члени нового міжфракційного об'єднання «Єврооптимісти» Світлана Заліщук, Вікторія Войціцька, Єгор Соболєв, Дмитро Добродомов, член «Народного фронту» Олег Медуниця, а також лідер фракції БПП Юрій Луценко та керівник профільного комітету Вікторія Сюмар.

 

«Збираючи такий поважний підписний лист, я сподівався, що він дасть набагато вищі шанси на ухвалення. І я прогнозую великий спротив у парламенті. Адже, по-суті, цей закон проти політиків, які люблять переписувати свої інтерв'ю і прибирати гострі абзаци. Подивимося, чиї інтереси переможуть - журналістів чи депутатів. Я на боці перших», - додав пан Лещенко.

 

Мустафа Найєм вважає, що це законопроект про скасування опосередкованої цензури. «Вичитка інтерв'ю має залишитися в минулому назавжди», - написав він у Facebook.

 

5 лютого законопроект було зареєстровано під № 2047.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY