detector.media
05.02.2015 11:49
Центр реформ в кіноіндустрії пропонує українським кіновиробникам програму продакшну фільмів для закордонного VOD-ринку
Центр реформ в кіноіндустрії пропонує українським кіновиробникам програму продакшну фільмів для закордонного VOD-ринку

Центр реформ в кіноіндустрії України запропонував українським продюсерам, сценаристам і режисерам свій вихід у подоланні кризи кіновиробництва за рахунок продакшну фільмів на експорт для так званих VOD-сервісів (Video on demand - відео за запитом). Про це  4 лютого на презентації програми у столичному Будинку кіно повідомив керівник Центру, генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков.

 

Сценаристам і продюсерам продакшн-компаній, що були присутні на презентації, пан Масліков розповів про перспективи розвитку міжнародного VOD-ринку і його можливості для кінематографістів. За його словами, Центр реформ в кіноіндустрії України, що був створений менше року тому, шукає зараз нові шляхи для кіновиробництва в Україні. Результатом перших проведених досліджень Центру щодо того, як українське кіно може вийти на нові ринки збуту і отримати стимул для кіновиробництва, стали можливості дистрибуції на швидко зростаючому ринку VOD-сервісів в США, Канаді, Великобританії, Ірландії, Австралії, Нової Зеландії та інших країн.

 

«Ви знаєте, в якому стані наш кінопрокат. Навіть те кіно, яке виробляється зараз в Україні, насилу потрапляє до кінотеатрів. Останні події свідчать, що і дистрибуція телесеріалів також переживає кризу. Виробництво телеконтенту було орієнтовано на Росію, тому зараз відбувається спад виробництва українських телесеріалів. Необхідно у такій ситуації шукати нові ринку збуту», - сказав Денис Масліков, звертаючись до сценаристів і продюсерів.

 

Одним з таких нових перспективних ринків може стати, на думку пана Маслікова, ринок платних VOD-сервісів для тих країн світу, де глядачі звикли платити невеликі кошти за перегляд фільмів, серіалів, телешоу або спортивних програм. За його словами, у наближчі два роки в Україні можна було б налагодити виробництво малобюджетних повнометражних ігрових фільмів для англомовної глядацької аудиторії США, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Великобританії, Ірландії та інших країн ЄС. Загальний бюджет таких стрічок має складати максимум $50 тис., сценарій повинен бути універсальним, зрозумілим закордонній аудиторії, яка складається в основному з глядачів 18-35 років, що переглядають фільми здебільшого в інтернеті.

 

За словами Дениса Маслікова, кілька продюсерів продакшн-компаній вже підтвердили свою участь в цьому проекті. Існує також зацікавлення певних інвесторів у такій програмі участі у розвитку VOD-ринку. Справа - за сценаріями, за якими могли б бути відзняті перші пілотні стрічки, які будуть озвучені англійською і розміщені на VOD-сервісах для платного перегляду. Керівник Центру реформ в кіноіндустрії запропонував присутнім сценаристам протягом наступних двох тижнів (до 18 лютого) надсилати свої синопсиси, серед яких будуть відібрані кілька для презентації інвесторам і VOD-дистрибуторам. Знімальний період заплановано на літо, восени - вихід на дистрибуцію у закордонних VOD-сервісах.

 

Денис Масліков переконаний, що така бізнес-модель цілком життєздатна і навіть ринково виправдана за умовах стрімко зростаючого в Україні курсу долара. Водночас її не можна реалізувати в нашій країні, де глядачі не звикли платити за контент, і компанії, які розвивають VOD-сервіси, отримують дохід здебільшого від реклами.

 

Всі контакти можна буде знайти на сторінці Центру у Facebook.

 

Нагадаємо, Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) та «Лабораторія проектів» оголосили прийом заявок на участь у весняному Фестивалі кінопроектів, який пройде у травні в Києві за адресою: вул. Саксаганського, 6 (Будинк  кіно).

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY