detector.media
04.02.2015 16:10
Оголошено переможців Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2014»
Оголошено переможців Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2014»

У понеділок, 2 лютого 2015 року у київському театрі-майстерні «Сузір'я» пройшла Церемонія нагородження переможців XVI Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року 2014». Про це повідомляє інформаційна агенція «ПРО».

 

Експертна комісія оцінила 919 видань, які розподілила за сімома номінаціями. До Коротких списків увійшли книжки 66 видавництв з восьми міст України (Київ - 95 книжок, Львів - 36, Харків - 13, Тернопіль та Чернівці - по 2, Івано-Франківськ, Одеса і Черкаси - по 1).

 

Гран-прі цього року отримав Станіслав Кульчицький з книгою «Червоний виклик. Історія комунізму в Україні від його народження до загибелі».

 

«Я думаю, що тут не я винен, а тема моєї книжки, яка в цьому і минулому році є надзвичайно актуальною», - зазначив автор.

 

Для вручення дипломів лауреатам були запрошені почесні гості, серед яких художній керівник театру «Сузір'я» Олексій Кужельний, завідувач кафедри Інституту журналістики та міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв Микола Тимошик, президент Українського філософського фонду, доктор філософії, експерт книжки року Сергій Пролєєв, співачка і телеведуча Лілу, академік, Директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський, перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, народна артистка України Наталія Сумська, президент рейтингу «Книжка року» Костянтин Родик, а також голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

 

«Мій вибір певною мірою є суб'єктивним явищем, але сукупність уподобань різних експертів дають змогу скласти загальне враження і вивести середнє, найбільш оптимальне, - зазначив Микола Тимошик у інтерв'ю ІА «ПРО». - Порядок оцінювання видань є закритим, оцінка одного експерта залишається секретом для іншого. Цьогоріч дуже багато книг вийшли доленосними для нашого часу. Я впевнений, видано не все. Ще дуже багато років попереду для опрацювання біографій поважних людей, науково-популярних складних явищ, які були в ідеологічній полові. Також потрібно видавати первинні документи, щоб генерація молодих дослідників осмислювала і робила висновки».

 

Цьогорічними лауреатами стали:

 

1) у номінації «Обрії»: 

2) у номінації «Минувщина»: 

3) у номінації «Софія»:

4) у номінації «Дитяче свято»:

5) у номінації «Хрестоматія»:

6) Номінація «Красне письменство»

7) Номінація «Візитівка»:

Нагадаємо, 12 грудня відбулося вручення премії «Книга року ВВС-2014». Головну премію здобув роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія», в номінації «Дитяча книга року ВВС-2014» перемогла книга «Дракони, вперед!» Каті Штанко. «ВВС Україна» на честь десятої річниці премії також назвала «Книгу десятиліття ВВС». Цю нагороду отримав роман Сергія Жадана «Ворошиловград».

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY