detector.media
03.02.2015 16:55
«РИА Новости Украина» опублікувало в якості новини відео знущань над українськими військовополоненими
«РИА Новости Украина» опублікувало в якості новини відео знущань над українськими військовополоненими

30 січня на сайті видання «РИА Новости Украина» з'явилася новина з відео, на якому терористи допитують українських вояків, які потрапили у полон під Вуглегірськом (Донецька область). Про факт такого порушення журналістських стандартів повідомила виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк у своєму Facebook.

 

У новині «РИА Новости Украина» також йдеться, що начебто місто Вуглегірськ, попри заяви української влади, контролюють бойовики «ДНР». 

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк заявляє, що згідно з стандартами міжнародної журналістики допити військовополонених не можуть використовуватись у якості достовірних новин, тому всі повідомлені ними відомості зроблені під тиском.

 

«Ми говоримо про LifeNews, але є ще і офіційно діючі в Києві медіа, які публікують просто цинічні матеріали. РІА Новости Україна - не журналістика. Це щось за межею добра і зла. Ок, є міжнародні конвенції, які забороняють знущання над полоненими. І є основні принципи журналістської роботи. В міжнародній журналістській практиці НЕ публікують відео допитів полонених, тому що вони можуть говорити свої слова під тиском, їхні слова в жодному разі не сприймаються як достовірна новина. Такі відео не несуть інформаційної складової, це ВИКЛЮЧНО психологія, або простіше кажучи, пропаганда», - заявила пані Романюк.

 

Вона звернула увагу на те, що полонені стоять на колінах, вони роздягнені та на їх тілі видно сліди побоїв. «Ці знущання подаються як "новина". Це є порушенням не просто конвенцій, прав людини, це є за межею людських цінностей», - вважає в.о.директора ІМІ.

 

Нагадаємо, у серпні видання «Дуся» написало, що ведучий  телеканалу «Україна» та «РЕН-ТВ» (Росія) Олексій Суханов в підводці до репортажу на російському каналі прославляв терористів, що знущаються над матір'ю загиблого українського вояка. Згодом пан Суханов заявив, що не знав про зміст сюжету, припиняє роботу в Росії і продовжить працювати на телеканалі «Україна».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY