detector.media
29.01.2015 16:31
Економічні журналісти заявляють, що портал «Антикор» порушив стандарти ЗМІ і опублікував замовний матеріал
Економічні журналісти заявляють, що портал «Антикор» порушив стандарти ЗМІ і опублікував замовний матеріал

У пулі українських економічних журналістів заявляють, що в опублікованому на Національному антикорупційному порталі «Антикор» матеріалі порушено журналістські стандарти. Зокрема, про це стверджують Роман Іванченко («Інтерфакс-Україна»), Любомира Ремажевська («Дело»), Ігор Маскалевич («Дзеркало тижня.Україна»). Такої ж думки прес-секретар Держатомрегулювання Анвар Деркач.

 

Йдеться про статтю під заголовком «Чернобыль-2 подкрался незаметно. Сколько Украине осталось до ядерной катастрофы?», опубліковану 27 січня. Передрукували її ще близько десяти інтернет-видань. Серед них From-ua.com, News.meta.ua, «СпецКорр», «Люстратор», Zona P, «ФрАза», «Тарасова правда», Politica-ua, «К стенке!» та «ВО ветеранів Чорнобиля».

 

«Матеріал є знущанням над журналістикою, адже в одній статті вмістилися мало не всі можливі порушення», - стверджують автори повідомлення, що надійшло «Детектор медіа».

 

Вони акцентують увагу на такі порушення:

 

-«Складно оцінювати якість матеріалу, де використовуються словосполучення на кшталт «...то есть это как засунуть квадратный палец в круглую жопу - чисто теоретически можно, но геометрия нарушится».

 

-«Відсутність балансу думок. В статті наводиться виключно одностороння позиція катастрофічних наслідків використання ядерного палива Westinghouse».

 

- «Посилання на анонімний авторитет. Наводяться думки посилаючись на осіб під ніками у мережі Facebook. Наприклад, під ніком Victor Vctos або взагалі без імені».

 

- «Викривлення думки експерта. Посилаючись на представника департаменту безпеки ядерних установок МАГАТЕ Мирослава Липаря, автор забуває вказати, що це не позиція організації чи її експертів, а його особиста думка щодо експлуатації ядерного палива. Причому повністю ігнорує, що раніше МАГАТЕ офіційно спростовувало цю інформацію».

 

Журналісти обурені, що під час війни «Антикор» та інші українські ЗМІ розміщують name="_GoBack">«відверто неправдиві, проплачені матеріали російської пропаганди»: «Оперативність і синхронність, а так само повна ідентичність текстів новин на веб-ресурсах свідчать про чітко сплановану і профінансовану PR-акцію. Подібні негативні матеріали щодо співпраці української НАЕК «Енергоатом» і американської Westinghouse з'являються на одних і тих же новинних сайтах з інтервалом 3-4 тижні вже близько 2-х років».

 

У зазначеній статті на сайті «Антикор» ідеться про те, що використання американських паливних зборок в реакторах радянського виробництва буцімто може призвести до «масштабної атомної катастрофи». Також у анонімній публікації («Источник: СпецКорр») критикують прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який, як стверджується, «потерпає від німоти щодо питання безпеки атомних електростанцій» та не начебто не виділяє кошти для цієї сфери.

 

Також автори публікації висловлюють жаль з приводу того, що замість розширювати поставки ядерного палива з Росії Україна розпочала співпрацю в рамках нової програми з американською компанією Westinghouse.

 

Звинувачується у нехтуванні безпекою у статті й Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

 

Автори тексту закликають «небайдужих громадян» «звернутися до представництва Грінпіс і буквально благати організувати постійний моніторинг на українських АЕС з публікацією результатів в авторитетних ЗМІ».

 

«Детектор медіа» намагатиметься тримати коментарі редакції Національного антикорупційного порталу «Антикор».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY