detector.media
25.01.2015 18:24
Роднянський вважає, що забороняти російські фільми безглуздо
Роднянський вважає, що забороняти російські фільми безглуздо

Кінопродюсер Олександр Роднянський вважає, що забороняти кінофільми та серіали, навіть пояснюючи це війною з сусідом, «непристойно, неефективно». Про це він сказав в інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна».

 

Відповідаючи на запитання про «систему "заборон", що виникли на деякі фільми, серіали, артистів як реакція на підтримку частиною російського культсоціуму анексії Криму, а також окремих провокаційних висловлювань, вибриків, вчинків», пан Роднянський сказав, що вважає такі заходи безглуздими».

 

«Починати нову країну із заборони кінофільмів та серіалів, навіть пояснюючи це війною з сусідом, мені здається, непристойно, неефективно. Оскільки і серіали, і фільми все одно доступні. Та й просто безглуздо, - зазначив продюсер. - Забороняти їх на тій підставі, що в них знімався той або інший артист, відомий своїми ворожими переконаннями, - взагалі неприйнятно. З таким самим успіхом можна заборонити видання книжок Езри Паунда і Кнута Гамсуна на тій підставі, що вони підтримували німецьких нацистів, або видатних класиків, оскільки вони були расистами, ксенофобами, антисемітами тощо. Досить згадати "справу Дрейфуса" у Франції, яка розколола інтелектуально-культурну спільноту на два табори. Якщо серед захисників невинного були Золя й Клемансо, то серед антисемітів був великий Огюст Роден. І це не означає, що скульптури Родена не повинні виставлятися в музеях світу, хоча ми не погоджуємося з його переконаннями». 

 

Також він дода: «Я не треба дозволяти собі опускатися до рівня заборон. Не кажучи вже про головне - в людей може бути своя думка!».

 

Не згодний Олександр Роднянський і з забороною в'їзду в країну російським діячам культури, оскільки це призводить до «збіднення власного культурного життя, його оскоплення».

 

Також продюсер зазначив: «Сподіваюся, настане час, коли в Україні людьми, котрі впливають на громадську думку, так званими духовними лідерами, називатимуть не політиків, а вчителів, діячів мистецтва, лікарів, філософів, літераторів. Одне слово, тих, чия функція дає можливість перебувати в опозиції до влади як такої, будь-якої. Критично до неї ставитися, а не вимагати від інших максимальної та повної з нею згоди».

 

Нагадаємо, Державним агенством України з питань кіно було заборонено до показу й поширення низку фільмів виробництва РФ. 9 грудня представники відомства заборонили 71 фільм і серіал за участі Іванам Охлобистіна, у тому числі - серіали «Інтерни» та «Метод Фрейда». Раніше, 4 листопада, в Держкіно заборонили 69 фільмів і серіалів з Михайлом Пореченковим.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY