detector.media
25.01.2015 15:14
Вероніка Марчук: Для України зараз найкраща нагода звернутися до польського кіно й серіалів
Вероніка Марчук: Для України зараз найкраща нагода звернутися до польського кіно й серіалів

Киянка за походженням, кінопродюсер, акторка Вероніка Марчук в інтерв'ю «Укрінформу» розповіла про можливі аспекти співпраці України та Польщі у сфері кіно.

 

Пані Марчук відома як директор Товариства кіно і телебачення в Польщі, голова Товариства Приятелі України. 

 

Як відзначила пані Марчук, зараз більше українців цікавиться Європою, тож, на її думку, нині найкращий момент звернутися до польського кінопродукту. «І нехай українські телеканали не бояться, адже вони сьогодні ризикують менше: так чи інакше у них зараз вакуум кінопродукції. Нехай беруть звідси, їм, без сумніву, дадуть це за копійки», - каже Вероніка Марчук.

 

За її словами, нещодавно вона домовилася, що фільм Вальдемара Кшистка буде проданий для дистрибуції в Україні «за дуже символічні кошти». «Він справді хороший, з високим бюджетом. Дистрибутори таким чином роблять певний жест у бік українців», - додала пані Марчук.

 

На думку Вероніки Марчук, ментально польські фільми близькі українській аудиторії, тим більше, що польські кінематографісти все частіше звертаються до універсальних історій.

 

Щодо спільного кіновиробництва, Вероніка Марчук пропонує шукати теми, близькі й полякам, і українцям: «Наприклад, зараз у мене на руках є проект польського-українського серіалу, але ми не можемо домовитися, на що погоджується кожна зі сторін. Поляки не погодяться, якщо щось по іншому прозвучить в українській інтерпретації, чи хтось з України може стати персонажем в польському фільм».

 

Ще один приклад пані Марчук навела щодо серіалу «Українки», зйомки якого ведуться зараз у Польщі. Ідеться у ньому про дівчат, які приїхали на роботу до Польщі. «Для поляків це цікаво, оскільки дія відбувається в їхній країні. Натомість, чи польським глядачам цікавим буде те, що діється в Україні? Не впевнена, - каже Вероніка Марчук. - Так само в Україні побоюються, що суто польський серіал може не викликати зацікавлення в українців. Однак, треба пробувати і переконати когось, щоб ризикнув першим. Я впевнена, що це вдасться зробити».

 

За словами Вероніки Марчук, польським продюсерам варто більше експериментувати із залученням українських акторів: «В Польщі всі бояться: якщо покажемо у фільмі лише українських акторів, то його ніхто не сприйме в Польщі, бо нікого з них не знають. О'кей, можливо, перший фільм не стане дуже популярним, оскільки дійсно в Польщі не знають українських акторів. Але вистачить познайомитися з ними, розрекламувати їх, як це відбувалося у відносинах Росії з Україною, і все зміниться».

 

Також вона додала, що кіно наблизить Україну до Європи: «Процес адаптації до західних стандартів не можна прискорити, він є болючим, проти нього часом хочеться протестувати і навіть опустити руки. Аби цього не сталося, треба давати людям надію не політичним, а цивілізаційним способом, зокрема через культуру».

 

Нагадаємо, Як писала «Детектор медіа», у жовтні стало відомо, що Польща та Україна розроблятимуть і погоджуватимуть міжурядову угоду про спільне кіновиробництво. Насамперед вона передбачає передбачатиме податкові пільги для кіновиробників обох країн.  

 

На початку листопада група українських кінематографістів на запрошення Польського інституту у Києві відвідала Польщу і ознайомилася з кінематографічним досвідом країни, повідомляється на сайті Національної спілки кінематографістів України.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.ukrinform.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY