detector.media
21.01.2015 13:04
Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську
Прес-карти журналістів для роботи у зоні АТО видаватимуться в Києві, Маріуполі та Краматорську

Картки про акредитацію журналістів для роботи у зоні проведення АТО видаватимуться не лише в Краматорську (Донецька область) як у центрі регіону, що контролюється українською владою, а й в Києві та Маріуполі (Донецька область). Про це представники медіаогранізацій домовилися з СБУ та Міністерством оборони, повідомляє прес-служба Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

20 січня представники журналістських організацій - НМПУ, Національної спілки журналістів (НСЖУ), Інституту масової інформації (ІМІ) та журналісти-практики обговорили з СБУ та Міноборони недоліки положення про акредитацію для роботи журналістів у зоні військового конфлікту на Донбасі.

 

«Домовилися, що акредитаційні картки мають видаватися не тільки в Краматорську, як це сказано в положенні про акредитацію, а й у Києві та Маріуполі», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

За результати зустрічі було вирішено, що юристи НСЖУ та юридичне бюро НМПУ підготують пропозиції про зміни до тексту положення про акредитацію, які б усунули суперечності із законодавством і не обмежували права журналістів.

 

«При цьому представники медійних організацій висловили розуміння, що на війні можуть бути обмеження для висвітлення подій, але перелік таких обмежень викладений у відповідному законі», - зазначає прес-служба.

 

Нагадаємо, 13 січня НМПУ і НСЖУ заявили, що ухвалений СБУ «Порядок акредитації представників засобів масової інформації при оперативному штабі з управління антитерористичною операцією в Донецькій і Луганській областях», а також ухвалений  Міністерством оборони «Порядок оформлення та використання прес-карт представниками ЗМІ щодо висвітлення діяльності Збройних Сил України в зоні АТО» не відповідає чинному законодавству і фактично наділяє державні організації правом втручатися у редакційну політику ЗМІ, а відтак  погіршує стан свободи слова в країні.

 

Зокрема, на думку організацій, жоден закон не передбачає для працівників ЗМІ обов'язку, як це передбачено документами від СБУ і МО,  «узгодження з прес-центром АТО порядку виконання редакційного завдання на даному об'єкті (або порядку пересування у зазначеному районі)», а також не змушує узгоджувати «склад знімальної групи, з якою він пересувається».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», наприкінці грудня 2014 року Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка, як стверджують у відомствах, «дозволяє журналістам працювати в зоні АТО».

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY