detector.media
19.01.2015 14:42
Офіс Ради Європи в Україні пропонує українським телеканалам перейняти канадський досвід саморегулювання
Офіс Ради Європи в Україні пропонує українським телеканалам перейняти канадський досвід саморегулювання

Офіс Ради Європи в Україні готовий надати допомогу українським телеканалам у створенні системи саморегулювання. Зокрема, офіс Ради Європи пропонує вивчити найкращий на сьогоднішній день досвід саморегулювання медіаринку - канадський. Про це повідомила координатор проектів Ради Європи в Україні Ольга Сєдова (на фото) на засіданні Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 15 січня, де обговорювалися результати моніторингу новорічного ефіру загальнонаціональних телеканалів.

 

«Ми підтримуємо систему журналістського саморегулювання довгі роки. Хочемо запропонувати всім каналам у найближчі місяці створити нову дієву систему саморегулювання, - запропонувала пані Сєдова. - Професійні асоціації зробили перший крок у цьому напрямку минулого року, коли Індустріальний телевізійний комітет і Незалежна асоціація телерадіомовників приєдналися до Комісії з журналістської етики. Але ми бачимо, що в цій моделі не було знайдено ефективних рішень на ті виклики, що постають зараз».

 

Зі слів пані Сєдової, найкраща модель саморегулювання у сфері телерадіомовлення діє в Канаді: «Canadian Broadcasting Standards Council - це об'єднання всіх комерційних мовників, яке об'єднує 160 мовників. Вони створили для себе зведення стандартів щодо всіх болючих питань (наприклад, висвітлення виборів, висвітлення актів жорсткості, питання захисту дітей) і взяли на себе зобов'язання популяризувати ці стандарти для свого глядача, а також надали можливість звернення зі скаргами. Ці конкретні, дуже детальні рекомендації є дороговказом для всіх каналів, також існують механізми реалізації цих стандартів».

 

Офіс Ради Європи за підтримки уряду Канади пропонує українським телеканалам експертну допомогу у вивченні канадського досвіду і розробці власного зведення чи кодексу.

 

Нагадаємо, що 15 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення за підсумками обговорення результатів моніторингу телеканалів вирішила, з-поміж іншого, підтримати пропозицію офісу Ради Європи в Україні щодо розробки дієвих механізмів співрегулювання.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY