detector.media
16.01.2015 18:47
«Укрпошта» та УАВПП домовилися про збереження пільг на доставку періодичних друкованих видань, передплачених у 2014 році
«Укрпошта» та УАВПП домовилися про збереження пільг на доставку періодичних друкованих видань, передплачених у 2014 році

З 1 січня набув чинності Закон № 76-VIII від 29 грудня 2014 року, який запроваджує 40-відсоткове обмеження тарифів на доставку преси виключно для державних друкованих ЗМІ. Водночас видання, передплату яких оформлено у 2014 році, будуть доставлятись «Укрпоштою» за пільговими тарифами, повідомляє Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП).

 

Закон 76-VIII передбачає обмеження дії ст. 9 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (надалі - Закон). У новій редакції ст. 9 Закону передбачає: «Тариф на оформлення передплати та доставку передплатникам державних друкованих засобів масової інформації повинен становити не більше 40 відсотків собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання».

 

 Відповідно до ст. 1 Закону «державний друкований ЗМІ» це - «в) друкований засіб масової інформації, засновником (співзасновником) якого є орган державної влади, а видання здійснюється на базі або за участю державної власності та відповідного фінансування з Державного бюджету України чи бюджету Автономної Республіки Крим і статутом (програмними цілями) редакції якого передбачається, зокрема, інформування громадян про діяльність цього та вищих органів державної влади».

 

За результатами обговорення застосування нової норми закону з керівництвом УДППЗ «Укрпошта» УАВПП домовилися, що пільга діятиме на видання, передплачені до 1 січня 2015 року, нові правила будуть застосовані на передплату 2015 року.

 

УАВПП також зазначає, що ліквідація цієї пільги неодноразово анонсувалася та була обумовлена втратами державних підприємств, що доставляють прессу - УДППЗ «Укрпошта» та ДП «Преса» - на компенсацію пільги.

 

За оцінками експертів УАВПП, втрати УДППЗ «Укрпошта» на доставку видань за пільговим тарифом у 2013 році склали біля 70 млн. грн. , у тому числі компенсація пільги ч.2, ст. 9 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» 32 млн. грн.

 

Зазначені витрати не компенсуються з Державного бюджету у повному обсязі, а тому зазвичай компенсуються з інших джерел у тому числі за рахунок підвищення тарифів на доставку преси. Користуватися пільгою могли лише видання з невисокою вартістю виготовлення примірника, в той час як більшість газет та журналів пільгу не застосовували. УАВПП наголошує, що послідовно відстоює запровадження замість пільги адресних дотацій у межах запланованих видатків бюджету.

 

Нагадаємо, видавцям друкованих періодичних видань та книжкової продукції залишили пільги по сплаті ПДВ. Про це йдеться в Законі України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (№ 71-VIII від 28 грудня 2014 року).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY