detector.media
16.01.2015 14:01
Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»
Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»

Група вітчизняних кінематографістів ініціювала створення кінотеатру, в якому могли б постійно демонструватися українські стрічки, на базі столичного кінозалу «ім.Чапаєва», повернувши йому історичну назву «Ліра». Про це на своїй сторінці у Facebook написав секретар Національної спілки кінематографістів України (НСКУ), кінорежисер Дмитро Томашпольський.

 

Пан Томашпольський разом з Мирославом Слабошпицьким, Валентином Васяновичем, Оленою Дем'яненко, Аліком Шпилюком за підтримки голови НСКУ Сергія Тримбача звернулися до комунального підприємства «Київкінофільм» з пропозицією створити такий кінотеатр на базі кінотеатру «ім.Чапаєва» (Київ, вул. Велика Житомирська, 40).

 

За їх пропозицією, у кінотеатрі демонструватимуться ігрові, документальні, анімаційні стрічки, а також збірники короткометражних дебютів.

 

«Уявіть собі, вам захотілося подивитися український фільм. Та до того ж, вибрати його з декількох інших українських фільмів, що йдуть на цьому тижні в кінотеатрі. Уявіть собі київський кінотеатр, в якому йдуть ТІЛЬКИ нові українські фільми, п'ять або сім сеансів - різних фільмів, створених в нашій країні за останні два-три роки. І йдуть вони не два-три тижні, а ПОСТІЙНО, кілька місяців, змінюючи один одного, щоб глядачам було зручніше вибрати», - описує проект Дмитро Томашпольський.

 

Крім того НСКУ і «Київкінофільм» просять столичну мерію повернути кінотеатру «ім. Чапаєва» - найстарішому діючому кінотеатру в Україні (побудований в 1913 році), його історичну назву «Ліра».

 

Планується, що в «Лірі» не лише показуватимуть українські стрічки, а й проходитимуть культурні заходи. «Сеансам передують виступи режисерів, артистів. У фойє змінюють один одного фотовиставки зі знімальних майданчиків, крутяться трейлери майбутніх фільмів. Один з сеансів відданий ретроспективі класиків українського кіно з представленням від кінокритика, який розповідає про творчий шлях майстрів», - пише кінорежисер.

 

Відкриття оновленого кінотеатру заплановано на другу половину лютого цього року.

 

«Пропонуємо іншим містам України наслідувати наш приклад. Фільмами і матеріалами - допоможемо», - написав пан Томашпольський.

 

Передбачається, що у будівлі продовжиться функціонування театру «Актор».

 

Нагадаємо, нещодавно суд зобов'язав повернути в комунальну власність київські кінотеатри «ім. Гагаріна» і «Тампере».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY