detector.media
14.01.2015 15:46
Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні
Комітет свободи слова підтримує обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні

Члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики загалом підтримують пропозицію журналістів щодо обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні, зокрема, у Верховній Раді, а також повернення процедури акредитації іноземних журналістів у Міністерстві закордонних справ. Це випливає з ухваленого на засіданні комітету 14 січня рішення.

 

Члени комітету розглянули звернення журналістів низки українських ЗМІ щодо перегляду порядку акредитації для російських ЗМІ у Верховній Раді. Одна з ініціаторів звернення, журналістка СТБ Юлія Янчар-Загакайло, пояснила, що російські журналісти приховують, які ЗМІ вони насправді представляють, відтак, народні депутати насправді не знають, кому вони дають інтерв'ю, а потім їхні коментарі використовуються в маніпулятивних пропагандистських матеріалах російських ЗМІ.

 

Крім того, у зверненні журналістів до парламентарів було згадано, що МЗС досі не запровадив дієвого механізму акредитації закордонних журналістів, що передбачено рішенням Ради нацбезпеки й оборони від 28 квітня 2014 року.

 

Прес-служба Апарату Верховної Ради підтримує повернення акредитації іноземних журналістів в Україні в МЗС - про це повідомила керівник прес-служби Вікторія Шведова.

 

Також прес-служба виступає за обмеження кількості акредитованих в українському парламенті журналістів, оскільки їхня кількість надмірна (нині у Верховній Раді акредитовано понад 3 тисячі представників ЗМІ), це загрожує безпеці депутатів, а крім того, не всі акредитовані займаються постійним висвітленням діяльності парламенту. За словами пані Шведової, в парламентах деяких європейських країн є експертні ради, які надають свої рекомендації щодо кандидатур на акредитацію.

 

«Є випадки, коли люди отримують картки акредитації Верховної Ради з підробними документами про реєстрацію ЗМІ, фальшивими журналістськими посвідченнями. На це теж необхідно звернути увагу», - додала пані Шведова.

 

Інший представник Апарату Верховної Ради нагадав про часті порушення регламенту з боку акредитованих представників ЗМІ - звернення до депутатів з особистими проханнями (наприклад, майновими), вивішування плакатів у ложі преси.

 

На думку журналістки СТБ Юлії Янчар-Загакайло, люди, які отримують картки акредитації, але не є журналістами, дискредитують професію: «Якщо людина називається журналістом і підходить до депутатів з'ясовувати особисті питання, це підриває професію журналіста».

 

За словами Вікторії Шведової, для зміни загального порядку акредитації представників ЗМІ в парламенті, необхідно внести зміни до законів про інформацію, друковані ЗМІ, інформагентства, а також до постанови про порядок акредитації ЗМІ у Верховній Раді.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар звернула увагу на дилему з акредитацією представників ЗМІ у парламенті: «Акредитація не є дозвільним механізмом, акредитація є інструментом сприяння». На її думку, це питання доречно перевести в площину саморегулювання, щоб експертна група з представників медійної галузі проводила атестацію кандидатур на акредитацію.

 

Члени Комітету одноголосно підтримали пропозиції першого заступника голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольги Червакової з уточненнями Вікторії Сюмар про створення робочої групи, яка напрацює проект закону або постанови щодо обмеження присутності в Україні представників заборонених російських телеканалів; звернення до МЗС щодо повернення процедури акредитації іноземних журналістів в Україні; створення робочої групи щодо доопрацювання порядку акредитації журналістів у Верховній Раді.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY