detector.media
05.01.2015 16:30
У світі почався Twitter-шторм за звільнення Надії Савченко
У світі почався Twitter-шторм за звільнення Надії Савченко

Сьогодні, 5 січня, в інтернеті стартувала міжнародна інтернет-акція на підтримку української льотчиці, народного депутата від партії «Батьківщина»  Надії Савченко, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів каналу «Россия 1». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Активісти створюють і поширюють у мережах Twitter i Facebook фото- та відеоматеріали з інформацією про Надію Савченко різними мовами і поширюють її з хештегом #FreeSavchenko.

 

Twitter -шторм активно підтримують адвокати української військовополоненої Марк Фейгін і Микола Полозов.

 

До Twitter-шторму долучаються також посольства України в різних країнах світу. Зокрема, повідомлення з інформацією про військовополонену Надію Савченко розмістили на своїх сторінках посольства України у Великобританії, Македонії, Японії, Вірменії, Кувейті та Посольство України при Святому Престолі (Ватикан).

 

 

 

 

 

Також до акції приєднався Посол США в Україні Джефрі Пайєтт.

 

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко також приєдналась до акції і закликає Надію Савченко припинити голодування, а світ і Україну - домогтися її звільнення. З такою заявою вона виступила сьогодні, 5 січня, йдеться на сайті «Батьківщини»:

 

«Сьогодні - 22-й день, як у російській в'язниці голодує Надія Савченко. Наша героїня, наш народний депутат, політв'язень і військовополонена. Наша Надя.

 

Медики знають, що зараз - найкритичніші дні для здоров'я Надії. На жаль, зі свого досвіду знаю про це і я. Будь-яке голодування, яке триває понад 21 день, завдає непоправної шкоди організму. Не хочеться про страшне, але лік іде не на дні - на години. І ми не знаємо, як там вона. Адвокатів не пускають до Надії з 31 грудня і навряд чи пустять до 12 січня.

 

Дні Різдва - це завжди дні надії. Твої, Надю, дні! Молитви усього нашого народу нині з тобою. Україна молиться за твоє якнайшвидше визволення, здоров'я і повернення до родини і робить все для цього. Ти дуже потрібна нам. Потрібна живою. Тому я прошу тебе - облиш голодування! Набирайся сил. Ворогові ми треба лише слабкими. Але перемога неодмінно буде за Україною, і ти мусиш розділити радість цієї перемоги зі своїм народом.

 

Так, фізичні і моральні тортури, які ти переживаєш в російському полоні, свідчать про те, що путінська Росія перейшла межу моралі та етики, притаманну сучасній цивілізації. 

 

Тому я звертаюся до лідерів світу, глав держав-учасників переговорів з припинення війни в Україні, а особливо до Президента України Петра Порошенка. Я знаю і ціную усі зусилля, які ви докладаєте до звільнення Надії Савченко. Але прошу - не відкладайте це питання до переговорів в Астані 15 січня. Так само прошу про це глав держав та урядів країн Європейського Союзу, адже з 26 січня Надія Савченко набуде статусу члена Парламентської асамблеї Ради Європи. Активізуйте зусилля зараз - попри свята, попри графіки і плани! У нас дуже мало часу, щоб врятувати Надію... 

 

Ми всі абсолютно точно знаємо, що Надія Савченко ні в чому не винна, а звинувачення в її бік абсурдні і спростовуються вичерпними фактами та свідченнями.  І якщо світова спільнота змириться із тим, що Росія може тримати в заручниках українських громадян, то стане співучасником вбивства героїні.

 

Молюся Богові про здоров'я Надії Савченко. #FreeSavchenko. Юлія Тимошенко».

 

Нагадаємо, 25 грудня Верховна Рада звернулася до міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей щодо звільнення українського пілота Надії Савченко та включила її до складу постійної делегації України в Парламентській асамблеї ради Європи (ПАРЄ).

 

Раніше адвокат льотчиці Марк Фейгін повідомив, що Надія Савченко має намір голодувати до 26 січня 2015 року - дати, коли розпочинається сесія Парламентської ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі (Франція). Якщо вона вступить у повноваження делегата ПАРЄ від України і набере дипломатичній імунітет, російська влада повинна  її відпустити з-під варти, каже адвокат.

 

На своїй сторінці у Twitter адвокат інформував, що Надія Савченко розпочала голодування 13-го грудня. За його словами, вона втратила близько п'яти кілограмів ваги і не піддається на вмовляння припинити акцію, небезпечну для її здоров'я.

 

Надія Савченко заявила, що визнає себе виключно військовополоненою і політв'язнем. Її продовжують звинувачувати у загибелі журналістів телеканалу «Россия 1»., хоча адвокати доводять алібі льотчиці та її непричетність до загибелі кореспондентів.

 

З набуттям Надії Савченко дипломатичного імунітету як делегата ПАРЄ, РФ не матиме права утримувати українську громадянку у СІЗО і переслідувати її у кримінальній справі. 

 

22 грудня стало відомо, що Московський міський суд відхилив скаргу української льотчиці, народного депутата («Батьківщина») Надії Савченко і залишив її під арештом. У відповідь вона заявила, що продовжить безстрокове голодування.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY