detector.media
28.12.2014 11:48
Запровадження прес-карти АТО може як полегшити, так і ускладнити роботу журналістів – експерти
Запровадження прес-карти АТО може як полегшити, так і ускладнити роботу журналістів – експерти

Медійні експерти неоднозначно оцінюють запровадження Генеральним штабом України та Міністерством оборони України прес-карти для роботи в зоні АТО. Цей захід, на їхню думку, може як полегшити, так і ускладнити роботу журналістів.

 

Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов наголошує, що закон про інформацію наділяє журналіста правом працювати в зоні військового конфлікту без жодної акредитації.

 

«Але навіть якщо запроваджено акредитацію, то журналісту мають видавати акредитаційну картку, яка має видаватися всім журналістам, без обмежень. Така річ, ймовірно, була б зручна, бо нинішній порядок, коли журналіст тільки отримує підтвердження від СБУ, але жодних документів про це на руки, викликала багато нарікань», - сказав пан Луканов.

 

«Сама назва прес-карта - це засвідчення,що людина є журналістом. Жодні державні органи не можуть засвідчувати приналежність тої чи іншої особи до професії журналіста, це можуть робити тільки редакції і професійні організації. Хотілося б вірити, що це тільки назва невдала, але не позначиться на суті справи», - додав він.

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що запровадження прес-картки «може утруднити роботу як справжніх журналістів, так і псевдожурналістів; він несе як позитиви, так і негативи». «В юридичній площині більше проблема в тому, що антитерористична операція по факту є квазівоєнним станом, тому легітимність такого заходу потрібно розглядати у прив'язці до правового регулювання теперішньої АТО загалом», - сказав він.

 

Нагадаємо, Генеральний штаб України разом з Міністерством оборони України запровадили прес-картку, яка дозволить журналістам працювати в зоні АТО. Цей захід має полегшити роботу журналістів у зоні АТО, переконують представники відомств. Картки діятимуть не більше, ніж 6 місяців та видаватимуться лише акредитованим у СБУ журналістам.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY