detector.media
27.12.2014 15:20
У Мавританії винесено смертний вирок журналісту за «образу пророка Мухаммеда»
У Мавританії винесено смертний вирок журналісту за «образу пророка Мухаммеда»

У Мавританії 28-річного репортера Мохамеда Шейха Ульда Михайтира (Mohammad Cheikh Ould Mkhaitir) засуджено до страти. Про повідомляє Huffington Post із посиланням на Reuters.

 

Обвинувачення домоглося винесення йому найвищої міри покарання - розстрілу, посилаючись на закон шаріату.

 

Журналіст заявив, що його думки хибно розтлумачили.

 

Мохамеда Шейха Ульда Михайтира арештували минулого року за «образливу» статтю про пророка і кастову систему, яка є гострою тему для Мавританії - відсталої, бідної країни, обтяженої соціальними та расовими суперечностями, відзначає видання.

 

Досі смертний вирок у Мавританії востаннє було винесено 1987 року.

 

За день до покарання журналіста в мавританському місті Россо розпочався судовий процес над провідником кампанії проти рабства, колишнім кандидатом у президенти Бірамом Ульдом Абеїдом (Biram Ould Abeid) та шістьма членами очолюваної ним правозахисної організації.

 

Їх арештували минулого місяця під час мирного маршу і звинувачують у «підбурюванні до насильства, порушенні громадського порядку, зневазі до влади та належності до невизнаної організації».

 

Якщо підсудних буде визнано винними, їм загрожує тюремне ув'язнення строком до п'яти років.

 

Європейський парламент і правозахисники закликали мавританську владу звільнити звинувачених.

 

Розташоваана на північному заході Африки Ісламська Республіка Мавританія з понад 3-мільйонним населенням - остання країна, яка 1981 року офіційно скасувала рабство. Однак, за даними the Global Slavery Index-2013, тут і досі налічується більше невільників на душу населення, ніж у будь-якій іншій країні світу.

 

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY