detector.media
22.12.2014 18:40
Блокування сайтів у Білорусі та новий закон про ЗМІ становлять загрозу для свободи слова – Дуня Міятович
Блокування сайтів у Білорусі та новий закон про ЗМІ становлять загрозу для свободи слова – Дуня Міятович

Поправки до закону про ЗМІ щодо посилення державного контролю інтернету в Білорусі становлять серйозну загрозу для свободи слова і свободи масової інформації. Про це заявила 22 грудня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Вона також звернула увагу на останні блокувань низки новинних білоруських порталів.

 

«Ці поправки засновані на невизначено сформульованих правових положеннях і дають державі широкі права для втручання в розміщення будь-якої інформації в інтернеті, - йдеться у листі пані Міятович до білоруської влади. - Вони також накладають на розповсюджувачів інформації функції квазі-цензури».

 

«Інтернет повинен залишатися для громадян вільним простором для можливості обміну інформацією і висловлення критичних поглядів. Широке тлумачення цих нових поправок призведе до надмірного контролю онлайн-контенту з боку влади», - вважає представник ОБСЄ.

 

Дуня Міятович зазначила, що поправки в законодавство були прийняті без належного громадського обговорення і набудуть чинності 1 січня 2015 року.

 

Представник ОБСЄ також засудила блокування незалежних інформаційних сайтів, у тому числі «Хартия'97», Naviny.by, «Белорусский партизан» і «БелаПАН», доступ до яких для білорусів ускладнений або взагалі неможливий.

 

Як нагадує «Хартия'97», 20 грудня президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав новий закон «Про засоби масової інформації». Згідно з документом, всі інтернет-сайти в Білорусі прирівняні до ЗМІ та можуть бути заблоковані за одне порушення. Проект був внесений на розгляд Радою міністрів Білорусі і в терміновому порядку схвалений «парламентом». Поправки не виносилися на громадське обговорення. Закон набуває чинності 1 січня 2015 року.

 

З 19 грудня влада Білорусі заблокували низку незалежних сайтів, у тому числі «Хартия'97», Naviny.by, «Белорусский партизан» і «БелаПАН». Доступ до них з території Білорусі ускладнений або неможливий уже четвертий день.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY