detector.media
22.12.2014 15:41
Журналіст «Інтера» заявив, що військовий в зоні АТО погрожував медійникам – Міноборони обіцяє розібратись (ВІДЕО)
Журналіст «Інтера» заявив, що військовий в зоні АТО погрожував медійникам – Міноборони обіцяє розібратись (ВІДЕО)

Журналіст НІС, який виробляє новини для телеканалу «Інтер», Веніамін Трубачов (на фото - зліва) стверджує, що у селищі Піски (Донецька область) командир 93-ї дніпропетровської механізованої бригади Олег Мікац погрожував розстрілом знімальній групі «Інтера» і кореспонденту іноземного міжнародного агентства. Про це повідомляє  видання «Независимое бюро новостей» (НБН) з посиланням на допис журналіста телеканалу «Інтер» Веніаміна Трубачова 20 грудня на сторінці у Facebook.

 

«Сьогодні вперше в житті було відверто соромно за українського військовослужбовця. Командир 93-ї бригади Олег Мікац публічно погрожував мені й колезі з іноземного ЗМІ фізичною розправою. При десятках свідків він сказав, що якщо ще раз побачить нас (це стосується всіх журналістів) в селищі Піски - особисто розстріляє», - написав пан Трубачов.

 

На підтвердження інциденту журналіст опублікував відео, в якому  військовослужбовець представляється комбатом 93-й бригади і погрожує «всіх перестріляти».

 

За словами Веніаміна Трубачова, погрози стосувалися його особисто, а також оператора телеканалу «Інтер» та кореспондента іноземного міжнародного агентства. Наразі цей допис у його Facebook видалений або закритий для широкого доступу.

 

 

За коментарем «Детектор медіа» звернулась до пресс-служби Міністерства оборони України. «Нам відомо про цей випадок, журналісти вже зверталися за коментарем міністра оборони Степана Полторака. Ми ознайомлені з аудіозаписом і відеозаписом. Вже відбулася розмова вищого керівництва Міноборони з цим військовослубовцем, його діям і висловлюванням буде надано оцінку, буде прийнято виважене рішення. Але варто зазначити, що журналіст, працюючи в зоні АТО, також діяв не професійно», - повідомила «Детектор медіа» прес-секретар Міністерства оборони Вікторія Кушнір.

 

Керівник НІСу Назім Бедіров повідомив «Детектор медіа», що надасть коментарі до інциденту після повернення журналіста Веніаміна Трубачова з відрядження у зону АТО.

 

Варто зауважити, що 16 грудня Веніамін Трубачов повідомляв у Facebook, що «тепер ротації українських військових в донецькому аеропорту проходять під наглядом сепаратистів».  «Традиційно українським журналістам це знімати заборонено. Зате Моторола і LifeNews ходять і перевіряють кожну кишеню українських армійців. Тільки не кричіть знову, що це фейк. Це реальність», - пише журналіст і надає на підтвердження відео.

 

Нагадаємо, згідно моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) з 1 березня по 30 листопада в Україні зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 - у Донецькій та 89 - у Луганській областях. В ІМІ зафіксували 132 випадки побиття журналістів, 128 фактів цензури, 115 перешкоджань законній професійній діяльності, 75 викрадень чи незаконних затримань журналістів, 70 випадків погроз і залякувань, 59 нападів на офіси ЗМІ. Також в зоні бойових дій АТО за цей час загинуло шестеро журналістів.

 

15 грудня стало відомо, що Олексія Дмитрашківського відкликають з посади речника антитерористичної операції (АТО) через анонімну скаргу зі звинуваченнями в перешкоджанні роботи журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - з Facebook Веніаміна Трубачова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY