detector.media
19.12.2014 10:29
Голова СБУ заявив, що наполягає на відкритому суді щодо скарги Пукача
Голова СБУ заявив, що наполягає на відкритому суді щодо скарги Пукача

Апеляційний суд Києва має публічно розглядати скаргу на вирок колишнього генерала Міністерства внутрішніх справ України Олексія Пукача, якого засуджено до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це сказав голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко під час програми «Право на владу» на каналі «1+1», повідомляє прес-центр СБУ.

 

За його словами, СБУ підтримує зусилля нового парламенту щодо розсекречення судових слухань за участю Олексія Пукача та закликає Апеляційний суд Києва ухвалити рішення щодо публічності процесу.

 

«Ми завтра звернемось до суддів Апеляційного суду. Моє наполягання та моя позиція - всі матеріали по справі мають бути розсекречені», - підкреслив він.

 

На переконання Валентина Наливайченка, відкрите засідання суду дозволить всім почути правду про справжніх замовників вбивства журналіста.

 

Валентин Наливайченко також заявив, що потрібно виявити  політичну та правову волю для завершення розслідування справи Геогія Гонгадзе: покарання замовників вбивства, на яких посадах вони б не перебували свого часу.

 

Голова Служби безпеки нагадав, що Олексій Пукач був затриманий співробітниками СБУ у 2009 році. Одразу після затримання колишній генерал стверджував, що більше не хоче зберігати таємниці про велику кількість відомих йому злочинів, у тому числі за участі колишніх високопосадовців, та готовий співпрацювати зі слідством. Так, екс-генерал був готовий розповідати про вбивство Георгія Гонгадзе, про те, хто йому давав злочинний наказ щодо його вбивства.

 

За його словами, Гонгадзе став першою жертвою тоталітарного режиму, а далі «цей кримінальний товарняк понісся по всій країні...» і тільки Революція Гідності його зупинила.

 

Валентин Наливайченко наголосив, що СБУ готова надавати повне оперативне сприяння розслідуванню щодо високопосадовців чи олігархів, причетних до злочинів проти українських громадян - починаючи від справи Гонгадзе та закінчуючи злочинами проти Небесної сотні.

 

Голова СБУ підкреслив, що має бути оприлюднена інформація й про роботу колишньої влади проти журналістів. «Ця підступна робота людей з числа колишніх спецслужб та міністерства внутрішніх справ має бути відома. Потрібно раз і назавжди законом заборонити всім працювати проти журналістів», - наголосив він.

 

Нагадаємо, захисник вдови Гонгадзе Валентина Теличенко заявила, що екс-генерал МВС Олексій Пукач замість покарання перебуває в комфортних умовах за гратами, на закритому суді веде себе зухвало і далекий від каяття за скоєний злочин.

 

Нова колегія суддів Апеляційного суду Києва за головуванням судді Степана Гладія ухвалила рішення про слухання у закритому режимі справи за апеляціями на вирок Олексію Пукачу, що засуджений до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

 

Раніше Колегія суддів Апеляційного суду Києва, яка розглядає скаргу на вирок екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача, прийняла відвід за заявою потерпілого, журналіста Олексія Подольського.

 

29 січня екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засудили до довічного позбавлення волі за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Зараз Олексій Пукач оскаржує вирок в Апеляційному суді.

 

В квітні Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми, оскільки в.о. генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

 

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY