detector.media
12.12.2014 13:54
Провайдери скаржаться, що плата за «Футбол 1» і «Футбол 2» прив’язана до долара та надмірно зростає
Провайдери скаржаться, що плата за «Футбол 1» і «Футбол 2» прив’язана до долара та надмірно зростає

Спілка кабельного телебачення України, Спілка операторів телекомунікацій Одеси та Асоціація правовласників і постачальників контенту заявляють про дискримінаційну політику медіахолдингу «Медіа Група України» щодо регіональних і місцевих провайдерів програмної послуги, яка містить ознаки порушення українського законодавства та не враховує кризовий стан економіки держави. Про це йдеться в спільній заяві асоціацій щодо переговорів про угоди провайдерів з МГУ на ретрансляцію телеканалів «Футбол 1» і «Футбол 2» на 2015 рік.

 

Суперечності між МГУ і провайдерами традиційно виникають щороку стосовно фінансових умов договорів на право ретрансляції спортивних телепрограм на наступний рік. Наприклад, торік, із січня 2014 року, МГУ почала продавати обидва свої канали «пакетом», що викликало спротив провайдерів, частина з яких вирішили не продовжувати угод з МГУ на 2014 рік.

 

«Цього року суперечності є як ніколи гострими, оскільки МГУ збирала плату з провайдерів за використання свого телевізійного продукту в еквіваленті до американського долара, незважаючи на те, що МГУ є резидентом України, - повідомляють асоціації провайдерів. - У зв'язку зі збільшенням курсу долара до національної валюти ліцензійна винагорода автоматично зросла вдвічі в порівнянні з початком 2014 року. Водночас, доходи провайдерів, як і їхніх глядачів, зменшилися і залишилися в гривні. Більшість провайдерів вважає, що в тій ситуації що склалася, з метою збереження доступу глядачів кабельних мереж до спортивного контенту МГУ, роялті треба оптимізувати в національній валюті».

 

Про суперечності з правовласниками каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» повідомляють у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення й самі провайдери. Так, на засіданні Нацради 11 грудня, керівник однієї з компаній-провайдерів повідомив, що припинив ретрансляцію «Футбол 1» і «Футбол 2», які є в його пакеті, через фінансові розбіжності. Сторони сперечалися, за яким курсом долара будуть нараховуватися ліцензійні відрахування. Проте, за його словами, вони вже дійшли згоди з правовласником. На запитання членів Нацради, про який курс долара домовилися, керівник компанії відповів: 16 грн за долар.

 

В об'єднаннях провайдерів припускають, що МГУ не прагне до паритетних відносин і діє в інтересах лише одного національного провайдера телекомунікації. «Таке враження складається тому, що незважаючи на всі об'єктивні негаразди на ринку доступу до телепрограм, представники МГУ в деяких регіонах не шукають консенсусу, а навпаки, висувають умови, які можуть призвести до розірвання угод і припинення ретрансляції телепрограм», - йдеться в заяві.

 

Керівник Спілки операторів телекомунікацій Одеси Станіслав Ясиневич каже, що представники МГУ 9 грудня забажали збільшити вартість прав на ретрансляцію каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» у 2-3 рази в $ або 4-6 разів у гривні. Водночас, ведеться активна рекламна компанія «Укртелекому», який має спільного власника з МГУ, Ріната Ахметова, і на базі мереж якого працює IPTV-сервіс Oll.tv. «"Укртелеком" пропонує глядачам пакет зі 100 телеканалів лише за 39 грн. У пакет входять обидва телеканали "Футбол", а також безліч інших рейтингових телепрограм. Ми впенені, що тарифна політика МГУ до місцевих і регіональних провайдерів більш жорстка, ніж до "Укртелекому"», - каже пан Ясиневич.

 

«Сам по собі "Укртелеком" не має права пропонувати послуги пакетування програм, оскільки не є провайдером програмної послуги і не має відповідної ліцензії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, в "Укртелекому"  її немає. Очевидно, що за "Укртелекомом"  стоїть ТОВ "Діджітал скрінз", який має необхідну ліцензію провайдера програмної послуги і входить в ту ж "Медіа Групу Україна"», - вважає Олександр Швець, директор Спілки кабельного телебачення України.

 

11 грудня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення якраз розглядала питання про переоформлення ліцензій ТОВ «Діджітал скрінз», яке володіє ліцензіями IPTV-провайдера (оператором мереж є ПрАТ «Укртелеком»), у зв'язку зі збільшенням ресурсу мереж та кількості каналів. Член Нацради Олег Черниш запитав у представників компанії про рекламування послуг IPTV «Укртелекомом». На це представниця «Діджітал скрінз» відповіла, що «Діджітал скрінз» не має до цього стосунку, мовляв, про це слід запитувати в «Укртелекому». Відтак, Нацрада переоформила дев'ять ліцензій компанії.

 

Віце-президент АППК Наталія Клітна вважає, що конфліктне питання між МГУ та провайдерами слід розглянути на засіданні робочої групи з вирішення проблемних питань діяльності провайдерів при Нацраді, до якої входять представники всіх об'єднань систем платного телебачення та яка, на її думку, є дуже ефективним майданчиком.

 

«Детектор медіа» звернеться до прес-служби холдингу «Медіа Група Україна» з проханням прокоментувати цінову політику щодо каналів «Футбол 1» і «Футбол 2» і звинувачення в забезпеченні інтересів власного сервісу платного телебачення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY