detector.media
07.12.2014 17:00
Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?
Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?

Сайт Кримського інформаційного агентства (КІА) зламано. Про це з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

 

Виконуюча обов'язки директора КІА Галина Лисенко заявила, що зараз редакція не має віддаленого доступу до адміністрування сайту: «Стався злом системи управління вмістом сайту, після чого у хакера з'явилася можливість керувати вмістом в обхід цієї системи. Він змінив головну сторінку сайту КІА і перенаправив на неї переходи всіх користувачів, які намагаються скористатися сайтом».

 

На головній сторінці сайту КІА на даний час розміщений уявний діалог хакера з власником ресурсу. Останній фігурує як «мішень» і звинувачується в тому, що його країна нібито побила которогось «раджу».При цьому засобами браузера відтворюється пісенька Happy («Щасливий») з мультфільму «Гидкий я-2».

 

 


 

Пані Лисенко припускає, що зловмисник скористався уразливістю серверного програмного забезпечення інформагенції. У розпорядженні КІА є копії сайту й нині ведеться робота щодо поновлення контенту.  

 

Хакер, який переховується за ніком Xham Blue, судячи з його сторінці в соцмережі Facebook (користувач Siempre Rachid Siempre; Siempre по-іспанськи «завжди»), проживає в Марокко - серед місць, де він побував, вказані міста Марракеш, Сале і Кенітра. Свої записи він розміщує в основному на арабською та французькою мовами, рідше - кострубатою англійською. На своїй же сторінці хакер повідомив про останній зломі у вересні сайту індійської газети Manohar Times (Ахмедабад).

 

Записи на сторінці у фейсбук хакера свідчать про те, що він сповідує радикальний іслам, підтримує організацію визволення Палестини і ісламістську терористичну організацію ІГІЛ, що діє на території Іраку і Сирії.

 

У друзях у хакера, який зламав сайт КІА, значиться хакерська група Anonymous Ps - відгалуження всесвітньо відомої команди, що спеціалізується на палестинському напрямку.

 

Галина Лисенко вважає, що причиною злому є не контент сайту. «КІА - офіційне республіканське інформаційне агентство, що не допускає розміщення будь-якої провокаційної або недостовірної інформації. Можливо, приналежність до кримської влади і зіграла свою роль, але однозначно стверджувати це я не можу», - прокоментувала вона.  

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY