detector.media
05.12.2014 15:59
В Івано-Франківську так звана «охорона суду» заборонила вести зйомку в коридорі суду (ВІДЕО)
В Івано-Франківську так звана «охорона суду» заборонила вести зйомку в коридорі суду (ВІДЕО)

Сьогодні, 5 грудня, в Івано-Франківському окружному адміністративному суді трапився інцидент з перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Про це повідомляє інтернет-видання «Стик».

 

Суд розглядав позов екс-заступника Управління МВС України в Івано-Франківській області Ярослава Манжелея щодо визнання його звільнення незаконним та поновлення на посаді.

 

Коли місцеве телебачення почало брати коментарі в громадських активістів, які прийшли на слухання справи, до них вийшли невідомі чоловіки і, не назвавшись, почали вимагати вимкнути камеру. За словами одного з них, «знімати в приміщенні суду заборонено».

 

Видання зауважує, що зйомка відбувалася в коридорі суду. На той момент розгляд справи уже закінчився.

 

У відповідь на вимогу журналістів пояснити, згідно якого документу знімати в коридорі суду заборонено, один з невідомих заявив:  «Немає України - немає й закону».  Назватися й показати посвідчення, що вони є дійсно представниками суду чоловіки відмовлялися.

 

Вони також заявляли, що суд є режимним об'єктом, знімати у якому можна виключно з дозволу голови суду. Натомістьактивісти заявляли, що суд є публічним місцем.

 

«Коли знімати забороняє суд, це зрозуміло. Але забороняти пресі виконувати свою роботу та брати коментарі у людей, які мають активну громадянську позицію - це ми навіть не до часів Януковича повертаємося, а впевнено рухаємося до Путінської диктатури», - прокоментував ситуацію координатор Самооборони в Івано-Франківську Юрій Лоп'янецький.

 

Як пізніше з'ясувалося, один з чоловіків, що перешкоджав журналістам виконувати свої професійні обов'язки, відповідає за безпеку у суді. Вже не на камеру чоловіки вибачилися, проте прізвищ своїх не назвали й посвідчень не показали.

 

 

Нагадаємо, 9 жовтня в Івано-Франківську двоє з учасників ДТП погрожували журналісту місцевого видання «Репортер» розбити камеру через зйомку дорожньо-транспортної пригоди, що сталась на розі вулиць Сахарова і Мельника.  Правоохоронець, який чув погрози на адресу журналіста, не захистив його права, лише посміхався і просив «не заважати вирішувати питання».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY