detector.media
02.12.2014 18:17
Плакат «Стоп цензурі!» проти створення «міністерства правди» конфіскував охоронець Верховної Ради
Плакат «Стоп цензурі!» проти створення «міністерства правди» конфіскував охоронець Верховної Ради

Сьогодні, 2 грудня, учасники журналістського  руху «Стоп цензурі!» хотіли вивісити в ложі преси Верховної Ради плакат проти створення «міністерства правди» (мається на увазі Міністерство у справах інформаційної політики. - ТК.), проте охоронець конфіскував його. Про це повідомляє «Українська правда».

 

Плакат попросили передати фотографа Ганну Грабарську. «Рух "Стоп цензури!" хотів вивісити плакат проти утворення "Міністерства правди", яке хочуть проголосувати в пакеті з іншими міністерствами. Рух попросив мене передати плакат колегам, які мали його вивісити», - розповіла пані Грабарська.

 

За її словами, колеги по журналістській ложі захотіли побачити, що написано на плакаті, і вона розгорнула його. «Тоді прийшов охоронець і попросив цей плакат віддати йому. Мені довелося його віддати, хоча плакат є власністю депутата Сергія Лещенка, який був членом "Стоп Цензури" довгий час», - розповіла фотограф.

 

Вона також зазначила, що співробітник управління державної охорони України, який конфіскував плакат, пообіцяв віддати його депутату.

 

Нагадаємо, сьогодні, 2 грудня, Верховна Рада може «пакетом» ухвалити склад Кабінету міністрів, у тому числі - прийняти рішення про створення Міністерства у справах інформаційної політики, яке може очолити Юрій Стець.

 

Колишній журналіст, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко у коментарі «Громадському ТБ» назвав «бомбою уповільненої дії» Міністерство у справах інформаційної політики, за створення якого проголосувала фракція БПП 1 грудня. За його словами, створення «Міністерства інформації» є політичною вимогою президента Петра Порошенка.

 

Водночас колишня журналістка, а нині народний депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол заявляє, що новостворюване Міністерство у справах інформаційної політики не вплине на ситуацію зі свободою слова, бо вона і так погана.

 

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм заявив, що жодна з політичних партій, що увійшли до Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання, перед голосуванням за склад Кабінету міністрів не  поцікавились метою і повноваженнями новостворюваного Міністерства інформполітики.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час голосування за створення Міністерства у справах інформаційної політики на засіданні фракції БПП  утрималися троє народних депутатів - Мустафа Найєм, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Леонід Козаченко. «Проти» створення Міністерства у справах інформполітики проголосували Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Дмитро Добродомов.

 

При цьому Мустафа Найєм написав у своєму Facebook, що питання на голосування поставив особисто Петро Порошенко.  

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив категорично проти намірів влади створити Міністерство у справах інформаційної політики. Відповідну заяву рух поширив 1 грудня. На думку членів «Стоп цензурі!», в Україні вже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, щоб боротися з російською пропагандою.

 

Так шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що владі необхідно займатися проблемою поширення правдивої інформації на тимчасово окупованих територіях і розвінчування міфів російської пропаганди. Але для цього не потрібно створювати міністерство, а достатньо потужного державного продакшну в структурі будь-якого з уже наявних органів.

 

Як повідомляла народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, у провладній коаліції активно дискутується питання створення міністерства інформації, однак воно не може бути створене на базі Держкомтелерадіо як конституційного органу, і чим воно буде займатися невідомо.

 

Згодом народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко повідомив, що в структурі Кабінету Міністрів може з'явитися Міністерство у справах інформаційної політики, головне завдання якого - захист інформаційного простору України від російської пропаганди та контрпропаганда у Росії на території тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY