detector.media
02.12.2014 10:11
Жодна партія Коаліції не поцікавилась, для чого «через коліно» створюється міністерство інформполітики – Мустафа Найєм
Жодна партія Коаліції не поцікавилась, для чого «через коліно» створюється міністерство інформполітики – Мустафа Найєм

Колишній журналіст, а нині народний депутат «Блоку Петра Порошенка» (БПП) Мустафа Найєм заявив, що рішення про створення нового Міністерства у справах інформаційної політики, яке може очолити Юрій Стець, приймалось на засіданні фракції БПП 1 грудня без ознайомлення з документами про цілі і повноваження цього відомства. Про це він написав у своєму Facebook.

 

«З приводу Міністерства інформаційної політики. Сьогодні ми двічі обговорювали це питання на засіданні фракції. Під час доповіді Юрія Стеця і пізніше за участю президента. У мене була можливість поставити питання, я висловив свої побоювання, припустивши, що проти цієї ініціативи виступлять багато медіаорганізацій і журналістів, і попросив викласти відповідь всього на три питання: положення про міністерство, його функціонал і бюджет», - повідомив пан Найєм.

 

Однак, за його словами, відповіді на свої питання він до голосування фракції з цього питання не отримав. «Не буду вдаватися в подробиці, відповіді я не почув. У відповідь фракції було обіцяно, що положення Міністерства з'явиться в публічному доступі ДО голосування. Я почув, і пізніше, коли це ж питання на голосування фракції поставив Петро Порошенко, я утримався. Щоб прийняти рішення, я все ж хотів ознайомитися з документами, які обіцяли опублікувати», - пояснив парламентар, чому не голосував за створення нового міністерства на засіданні фракції.

 

Нагадаємо, сьогодні, 2 грудня, Верховна Рада може «пакетом» ухвалити склад Кабінету міністрів, у тому числі - прийняти рішення про створення Міністерства у справах інформаційної політики, яке може очолити Юрій Стець.


«Зараз три ночі. До голосування за склад уряду залишилося всього кілька годин. Положення немає, що ми створюємо, і якими функціями і повноваженнями ми це "щось" наділяємо, мені не ясно. Як колишній журналіст і прихильник нашого цеху я не готовий голосувати за створення цього міністерства», - заявляє народний депутат.

 

Він також наголошує, що рішення про створення так званого «міністерства інформполітики» необхідно було приймати тільки після  публічного обговорення. «Щиро вірю, що автори цього дітища виходили з благих намірів. Але в такій непростій сфері як медіа та інформація, тим більше після трьох попередніх років маразму, створювати подібні утворення потрібно трохи делікатніше, після широкого громадського та фахового обговорення, пояснюючи мети і головне (!) Кошти. Занадто це віддає регіоналівським "розвели як кошенят" і "через коліно". Соррі за порівняння», - написав пан Найєм.

 

Парламентар також звертає увагу, що жодна з політичних партій, що увійшли до Коаліції у Верховній Раді восьмого скликання, перед голосуванням за склад Кабінету міністрів не  поцікавились метою і повноваженнями новостворюваного міністерства.

 

«І ще, з приводу Міністерства інформаційної політики. Варто відзначити, що жодна (!!!) політична сила, що входить в коаліцію, ні один з її лідерів відкрито і публічно не прокоментували створення цього відомства. Ні "Народний фронт", ні "Самопоміч", ні "Батьківщина", ні УДАР. При цьому ніхто, жоден з представників цих партій не знають, не розуміють і навіть не цікавилися, яке саме відомство і з якими повноваженнями завтра збираються створювати», - написав Мустафа Найєм.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», під час голосування за створення Міністерства у справах інформаційної політики на засіданні фракції БПП  утрималися троє народних депутатів - Мустафа Найєм, Іванна Климпуш-Цинцадзе та Леонід Козаченко. «Проти» створення Міністерства у справах інформполітики проголосували Сергій Лещенко, Світлана Заліщук та Дмитро Добродомов. При цьому Мустафа Найєм написав у своєму Facebook, що питання на голосування поставив особисто Петро Порошенко.

 

Нагадаємо, вдень 1 грудня Юрій Стець заявляв, що «говорити про створення міністерства зарано» і рішення про створення міністерства затвердять тільки після публічного обговорення із громадськістю та медійниками. Однак уже ввечері у присутності Петра Порошенка фракція прийняла рішення про створення Міністерства у справах інформаційної політики.

 

1 грудня народний депутат Сергій Лещенко заявив, що його парламентська фракція «Блок Петра Порошенка» не обговорювала створення так званого «Міністерства інформації». За словами пана Лещенка, не всі члени фракції «Блоку Петра Порошенка» підтримують створення такого міністерства, яке він називає «Мінправди». «Фракція БПП не обговорювала створення Міністерства інформації. Всередині БПП частина депутатів проти, готові не голосувати за Кабмін із Мінправди», - написав Сергій Лещенко.

 

Журналістський рух «Стоп цензурі!» виступив категорично проти намірів влади створити Міністерство у справах інформаційної політики. Відповідну заяву рух поширив 1 грудня. На думку членів «Стоп цензурі!», в Україні вже достатньо бюрократичних установ, які мають повноцінні ресурси, щоб боротися з російською пропагандою.

 

Так шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова вважає, що владі необхідно займатися проблемою поширення правдивої інформації на тимчасово окупованих територіях і розвінчування міфів російської пропаганди. Але для цього не потрібно створювати міністерство, а достатньо потужного державного продакшну в структурі будь-якого з уже наявних органів.

 

Як повідомляла народний депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар, у провладній коаліції активно дискутується питання створення міністерства інформації, однак воно не може бути створене на базі Держкомтелерадіо як конституційного органу, і чим воно буде займатися невідомо.

 

Згодом народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко повідомив, що в структурі Кабінету Міністрів може з'явитися Міністерство у справах інформаційної політики, головне завдання якого - захист інформаційного простору України від російської пропаганди та контрпропаганда у Росії на території тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY