detector.media
26.11.2014 17:39
Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування
Журналіста тернопільського видання «Доба» незаконно утримував і допитував фігурант розслідування

Журналіст тернопільського інтернет-видання «Доба» Назарій Наджога заявляє, що його 20 листопада незаконно утримував та допитував фігурант його статті-розслідування, керівник громадської організації «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією» Ігор Таловов. Про це йдеться у новині на сайті видання.

 

18 листопада видання «Доба» опублікувало розслідування  журналіста Назарія Наджоги «Міліція, гроші та підроблений підпис. В Тернополі одеська ГО збирає гроші для АТО (документи)», в якому йшлося про те, як громадська організація «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією», збирає кошти для АТО. Головою цієї «організації» є Ігор Таловов.

 

Як повідомляє видання,  пан Таловов після публікації почав з колегами телефонувати до редакції видання, а згодом вирішив прийти до керівника «Доби», щоб отримати особисту інформацію.

 

Як пише видання «Доба», Назарій Наджога, який намагався вберегти інших співробітників газети від спілкування з керівником ГО, згодом опинився зачиненим в офісі пана Таловова, де той його допитував і намагався дізнатись особисту інформацію про працівників.

 

Пан Наджога заявив, що запропонував Ігорю Таловову подавати до суду, якщо його не влаштовує інформація, опублікована у ЗМІ, і спробував піти. «Таловов мені сказав: "Ти нікуди не підеш, синок". Крім того, він хотів, щоби я сфотографувався, прикладаючи своє посвідчення до голови, мені це було неприємно», - розповідав журналіст.

 

Крім того, журналісту стверджує, що пан Таловов погрожував йому міліцією.

 

Після інциденту Назарій Наджога звернувся до правоохоронних органів.

 

У прокуратурі Тернопільської області повідомили про відкриття кримінального провадження у справі за ст. 171 КК України (перешкоджання журналістській діяльності) та за ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

 

Редакція інтернет-видання стверджує, що в авторському журналістському розслідуванні Назарія Наджоги документально доведено, що у своїй громадській діяльності голова так званого Тернопільського підрозділу ВГО «Комітет...» послуговується документами з підробленим підписом офіцера, командира військової частини Збройних Сил України. У Реєстрі громадських об'єднань ВГО «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією» не значиться.

 

«Доба» підкреслює, що після виходу статті жодних заяв чи прес-конференцій Ігоря Таловова по сьогодні не проведено. «Немає також жодних заяв, що в тих чи інших словах, реченнях, твердженнях, абзацах у авторському журналістському розслідувані кореспондента "Доби" подана недостовірна інформація», - йдеться у зверненні.

 

Редакція видання зазначає, що цей випадок викликав суспільний резонанс і на нього відреагував мер Тернополя Сергій Надал, який зробив заяву про напад на журналіста та звернувся до правоохоронців щодо публічного розслідування. Також 21 листопада була проведена прес-конференція з висвітленням інформації про можливу загрозу колективу «Доби».

 

Нагадаємо, 19 листопада російські хакери зламали сайт тернопільського інтернет-видання «Доба». Редакція зазначає, що, скоріш за все, хакери були зацікавлені у зламі ресурсу через низку публікацій, які викривають російську пропаганду та мають проукраїнську позицію.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY