detector.media
25.11.2014 14:50
Австрійський тележурналіст Кристіан Вершютц написав книгу про події в Україні
Австрійський тележурналіст Кристіан Вершютц написав книгу про події в Україні

Австрійський телевізійний журналіст Кристіан Вершютц (Christian Wehrschütz) написав книгу «Україна у фокусі: розмова про роздвоєну країну». Деталі про книжку і своє бачення ситуації в Україні він розповів у інтерв'ю «Німецькій хвилі».

 

Як кореспондент австрійського телеканалу ORF, Кристіан Вершютц з перших днів перебував на Євромайдані. Згодом працював також у Криму, висвітлював конфлікт на сході України. Усього за останній рік пан Вершютц пробув в Україні більше, ніж шість місяців.

 

«Ця книга - це такий собі "компроміс" між мною і видавництвом, бо видавництво дуже хотіло, щоб я написав її, а у мене абсолютно не було часу. Тому ми вирішили, що зробимо її ніби від третьої особи, через розповіді людей. Вона складається з 13-ти інтерв'ю, зроблених мною за останній час із різноманітними співрозмовниками, що є українцями, або мають пряме відношення до України», - розповів пан Вершютц.

 

Зокрема до книги увійшли інтерв'ю з українськими політичними діячами - Віктором Ющенко, Леонідом Кравчуком, Павлом Клімкіним, колишнім послом США в СРСР Джеком Метлоком, а також Дмитром Фірташем та Семеном Семенченком. «Я намагався у цій книзі показати абсолютно "полярних" людей з різними точками зору, тому до неї також увійшло інтерв'ю, приміром, з Борисом Литвиновим, котрий є автором декларації про незалежність "ДНР"», - зазначив Кристіан Вершютц.

 

У книзі є розповіді звичайних людей, які нерідко вдалося почути випадково, за збігом обставин.

 

«Коли ми одного разу були у Луганську і почалася воєнна тривога, то нам допомогла сховатися одна жінка, котра виявилася звичайною продавщицею з Торезу, ми розговорилися, і я зробив із нею інтерв'ю. У книзі можна знайти і анонімні розповіді, припустимо, інтерв'ю з жінкою з Донецька, котра підтримує Україну, але ,оскільки вона змушена була продовжувати жити у захопленому регіоні, то, звісно ж, побажала залишитися невідомою», - розповів журналіст.

 

Автор розмовляв з кожним героєм без перекладача, оскільки вільно володіє як російською, так і українською мовами.

 

У інтерв'ю «Німецькій Хвилі» Кристіан Вершютц розповів, що зацікавився Україною багато років тому, після прочитання відомої книги Збігнєва Бжезинського «Велика шахівниця», де він висловлював багато думок стосовно України і Росії.

 

«У 91-му, якраз після розпаду СРСР, я вперше побував в Україні. Вже пізніше, в 96-му році, моя вчителька російської мови, за походженням українка, організувала мовні курси у Донецьку. Це був мій перший візит на схід України. Там я познайомився з чоловіком, якого для себе назвав українським патріотом, саме через нього я й почав вивчати українську, як би парадоксально це зараз не звучало б, у Донецьку», - розповів пан Ветшютц.

 

Згодом у Австрії він пройшов курс воєнного перекладача з російської і української мов, а у 1997 році закінчив Гарвардську літню школу українознавства і відтоді багато писав про Україну як журналіст.

 

Кристіан Вершютц хотів би, аби книгу видали і в Україні. «Моєю метою було показати через ці інтерв'ю абсолютно різні думки, не висловлюючи власної точки зору. Хоча, звісно ж, я її маю (сміється). Я дуже хотів би, щоб книгу перевидали в Україні, бо 90% інтерв'ю зроблені українською чи російською мовами. Якби я знайшов хороше видавництво в Україні, яке б за це взялося, то, на мою думку, українцям було б також корисно почитати б цю книгу, оскільки її написав не громадянин України чи Росії. У даній ситуації я є абсолютно неупередженою особою, стороннім спостерігачем», - вважає журналіст.

 

На запитання щодо того, що в Україні змінилося за часи незалежності, пан Вершютц відповів, що модернізація відбулася, але вона була надто повільною.

 

«Україна могла б зробити набагато більше, всі зміни відбувалися занадто повільно, тому у людей і увірвався терпець. Я завжди думав і думаю, що Європейський Союз зробив величезну помилку, не прийнявши у свій час Україну. Для мене Україна - це європейська країна. Крапка. Я думаю, що ЄС, звісно ж, має допомагати Україні, але найперше, Україна має допомогти собі сама, подолавши корупцію всередині країни», - вважає журналіст.

 

Нагадаємо, польський журналіст Павєл Пеньонжек написав книгу про події останнього року в Україні, свідком яких він став, зокрема про військовий конфлікт у зоні АТО та його передумови.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY