detector.media
23.11.2014 10:48
Представник ОБСЄ проведе переговори щодо звільнення з полону журналіста Сакадинського
Представник ОБСЄ проведе переговори щодо звільнення з полону журналіста Сакадинського

З'явилася надія на звільнення головного редактора луганського інтернет-видання «Політика 2.0» Сергія Сакадинського з полону «ЛНР». Про це, як повідомляє регіональний представник Інституту масової інформації, сьогодні в Сєверодонецьку розповів спостерігач від ОБСЄ Вінсент Годбіллон.

 

Він нагадав, що Сергія Сакадинського взяли в полон понад три місяці тому представники угруповання на чолі з людиною на прізвисько «Бетмен».

 

«Але нам відомо, що кілька днів тому його звільнили з місця ув'язнення у «Бетмена» і тепер він знаходиться у військовій комендатурі «ЛНР». Є надія, що його відпустять дуже скоро», - зазначив пан Годбіллон.

 

Він також додав, що завтра, 23 листопада особисто збирається виїхати до Луганська, щоб спробувати вирішити питання про звільнення Сергія Сакадинського.

 

Як повідомляв ІМІ, головний редактор інтернет-видання «Політика 2.0» Сергій Сакадинський уже понад 110 днів перебуває у полоні «ЛНР».

 

Як писала «Детектор медіа», пан Сакадинський уже 113 днів перебуває в полоні «ЛНР», а харківський фрілансер, журналіст часопису «Український простір» Роман Черемський - майже 100 днів у полоні «ЛНР».

 

Нагадаємо, Сергія Сакадинського та його дружину Марію Гавак захопили в полон 2 серпня на їхній дачі в районі селища Гостра Могила Луганської області. По приїзді на дачу подружжя не знайшлосвоєї машини, яку залишили там раніше. Пізніше виявилося, що авто напередодні конфіскували бойовики. Саме речі й документи, знайдені в машині, й стали «доказами» проти журналіста та його дружини. «У машині вони знайшли український прапорець і нібито якісь документи, які доводять, що Сергій є почесним активістом Луганського Євромайдану», - розповіла згодом пані Гавак.

 

При затриманні бойовики також вилучили в журналіста та його дружини мобільні телефони. У телефоні пана Сакадинського бойовики знайшли фото із заходів у центрі Луганська, які той відвідував як журналіст.

 

Марію Гавак звільнили 1 жовтня, в цей день їй дозволили побачити чоловіка. «Він сказав, що паперів, через які ми потрапили в полон, так ніхто й не бачив і наші звинувачення не підтвердились, але його досі не відпускають», - сказала вона.

 

Рідні та друзі Сергія Сакадинського стверджують, що зверталися в усі можливі структури на території Луганської області («ЛНР»), але досі не домоглися звільнення журналіста й не отримали жодної інформації стосовно того, скільки ще його триматимуть у полоні.

 

Харківський журналіст Роман Черемський був затриманий представниками «ЛНР» 15 серпня на блокпосту в зоні АТО разом із черкаським активістом і правозахисником Валерієм Макеєвим і знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та операторомНазаром Зоценком. 3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Роман Черемський і Валерій Макеєв залишилися в полоні.

 

Тривалий час Романа Черемського і Валерія Макеєва утримували в місті Ровеньки (Луганська область), у в'язниці так званої «військової комендатури ЛНР» за підозрою у шпигунстві. На початку листопада стало відомо, що Романа Черемського перевели до Луганська.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY