detector.media
13.11.2014 17:30
16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»
16 листопада Перший національний покаже докфільм власного виробництва «Неоголошена війна. Щоденник пам’яті»

У неділю, 16 листопада, о 17:45 в ефірі Першого національного вийде повнометражний документальний фільм «Неоголошена війна. Записки документаліста» про передову АТО власного виробництва телекомпанії. Про це повідомляє PR-служба Національної телекомпанії України.

 

«Правда штабна і правда з поля бою... Хоч і кажуть, що правда може бути тільки одна, та нині в Україні це - дві різні правди. Офіційні заяви керівництва силових структур ми чуємо чи не щодня. А ось думку про війну на сході України від безпосередніх її учасників - майже ніколи», - анонсують у PR-службі.

 

Автор і режисер двогодинного фільму Сніжана Потапчук пробула на передовій військових дій на Донбасі 23 дні.

 

«Моє завдання було стати невидимою і максимально фіксувати усе довкола. Нам тут, за сотні кілометрів від війни, варто розуміти, що нині на сході воюють найкращі. Кожен з бійців готовий взяти гранату, розуміючи, що йому відірве руки. Але ж так він врятує тих, хто буде позаду нього. Я знімала обличчя українських солдатів, їхні емоції, розмови, поведінку, роздуми. Там, на передовій, неможливо приховати нічого - усі почуття на виду, там оголений нерв, правдиві очі, відкрите серце», - зазначає авторка проекту.

 

Режисер зазначає, що цей фільм створено для того, щоб показати всій Україні, що насправді відбувається на Донбасі, яка природа цього конфлікту, а також дати слово безпосереднім учасникам АТО.

 

У фільмі йтиметься, зокрема, про моменти військового конфлікту на сході України, які віддалили Україну від перемоги, проблеми армії.

 

«Це і так звані перемир'я, і так зване звільнення Слов'янська та вільний вихід колони бойовиків у Донецьк, і озброєння та забезпечення військових, і взаємодія між родами військ, і тактика та стратегія цієї неоголошеної війни. Звісно, у фільмі вплетена й канва інформаційної війни, яку ми програли і з якої, власне, усе і почалося, яка триває й досі», - каже пані Потапчук.

 

За словами авторки проекту «Неоголошена війна. Щоденник пам'яті», сила нації полягає у здатності визнати свої помилки та виправити їх.

 

«Звісно, усі розуміють, що армії не було і що ніхто не вміє воювати. Але війна триває вже багато місяців, і, можна сказати, в нас уже є армія. Тому ми просто не маємо морального права прикриватися відмовками на кшталт: «не готові», «немає», «не вміємо». Це принижує солдата на передовій. Бо за ці місяці вони пережили те, що зробило їх воїнами, захисниками... Вони готові боронити країну і стояти до кінця, до перемоги, і вони готові помирати за нашу Батьківщину, але помирати у рівному бою з ворогом, а не від безглуздих наказів, та від відсутності озброєння чи амуніції. Це важливо зрозуміти нашим генералам-стратегам.  Про це і говорять бійці, але їх, на жаль, не чують», - стверджує Сніжана Потапчук.

 

Як зазначає PR-служба НТКУ, кадри цього документального фільму не залишать глядача байдужим. Деяких із солдат - героїв фільму, вже немає в живих.

 

«Ця війна - сторінка нашої історії, хай і така нестерпна. І в цій стрічці, та й багатьох інших фільмах про цю війну, ми зберігаємо обличчя, думки, емоції й подвиги наших захисників. Щоб ніколи не забути самим і показати наступним поколінням. Щоб ця війна за Україну не залишилася білою плямою», - зазначає PR-служба телекомпанії.

 

Нагадаємо, у вересні Перший національний показував документальний фільм журналістів «Громадського ТБ» Мустафи Найєма і Богдана Кутєпова «Контакт», який був знятий у зоні АТО і на території, контрольованій бойовиками «ДНР».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY