detector.media
10.11.2014 17:43
На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації
На Дніпропетровщині журналістам забороняли зйомку військового побуту без письмової акредитації

6 листопада дніпропетровським знімальним групам 11-го каналу та «Надзвичайних новин» каналу ICTV забороняли проводити зйомку у військовій частині у смт Черкаське (Дніпропетровська обл.). Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на журналіста 11-го каналу Олександра Курбатова.

 

За його словами, представник регіонального прес-центру Міноборони вимагав у журналістів попередньої письмової акредитації. А перебуваючи в частині, журналісти бачили, що іншим їхнім колегам дозволили зйомку.

 

«Нам повідомили, що військова частина проводить «День відкритих дверей» у зв'язку з поверненням частини складу із зони АТО. Ми вирішили приїхати трохи раніше, щоби зняти, в яких умовах живуть бійці. До нас підійшов представник прес-центру, почав забороняти зйомку, мотивуючи, що ми можемо сприяти ворожій стороні. Хоча ми давно працюємо, і в тому числі із прес-службою Міноборони вже не раз перетиналися, нас мають там знати. Казав, що ми не маємо права знімати без попередньої письмової акредитації. При цьому наші колеги з іншого каналу безперешкодно знімали», - повідомив Олександр Курбатов.

 

Його колеги, яким дозволили зйомку, розповіли представнику ІМІ, що спершу працювали на плацу, а вже потім, перебуваючи на території частини, попросили у представників Міноборони знімати й побут у наметах: «Ми подзвонили за день, попросилися приїхати, нам сказали: «Добре, приїжджайте». Ми спершу зняли шикування, а потім попросили познімати і там, де нас іще зацікавило. Оскільки ми вже були на території, нам ніхто не чинив перепон».

 

Журналістка «Надзвичайних новин» ICTV Інна Лисак у коментарі ІМІ зазначила, що на територію частини вони пройшли через КПП, де в них ніхто не перевіряв документи. «Звичайно, у мене не було акредитації, але коли я туди заходила, у мене ніхто не спитав: хто ви, що ви, - розповіла Інна Лисак. - Їх не турбувало, що ми покажемо, в яких умовах живуть бійці, а їх турбувало, як командир потім сказав, що по ньому можуть проводити розслідування, на яких підставах тут перебувають журналісти».

 

Журналістка також повідомила, що командир відмовився давати коментарі без письмового дозволу Міноборони: «Він сказав: «Я забороняю вам знімати, я забороняю вам знімати себе, бо я можу тільки давати коментарі, коли ви отримаєте письмовий дозвіл від Міноборони». Його не хвилювало, що ці не дуже гарні кадри потраплять на телебачення, а другої сторони не буде».

 

Як повідомили журналісти, представник прес-центру мав на меті передивитися все відзняте ними відео, проте до цього не дійшло.

 

Минулого тижня Олександр Курбатов випустив перший сюжет про умови, в яких живуть «кіборги», котрі повернулися із Донецького аеропорту.

 

Нагадаємо, раніше журналісти неодноразово нарікали на обмеження під час зйомок у зоні АТО та в розташуванні військових.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - 24.cv.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY