detector.media
06.11.2014 12:46
Для завершення фільму «Толока» Михайла Іллєнка потрібно зібрати 2 млн гривень
Для завершення фільму «Толока» Михайла Іллєнка потрібно зібрати 2 млн гривень

Стартувала кампанія зі збору коштів для завершення стрічки «Толока». Про це  під час прес-конференції в УНІАН розповів Михайло Іллєнко, який виступає автором сценарію, режисером-постановником та генеральним продюсером кінофільму.

 

Кампанія колективного фінансування фільму здійснюватиметься через інтернет-платформу «Спільнокошт». Долучитися до збору коштів можна тут.

 

Координатор «Спільнокошту» Віта Базан зазначила, що «Спільнокошт» як і толока дає можливість глядачам стати співтворцями й співінвесторами майбутнього фільму. Представник служби  зв'язків з громадськістю платформи Денис Бортніков розмовів, що за 200 днів за допомогою проекту планується зібрати 2 млн гривень, що може стати наймасштабнішою краудфандинговою кампанією в сучасному українському кіно.

 

За словами режисера,  відзнято вже 45% фільму. «Як це вимагає закон, половина грошей - це державні гроші, фінансувалися через Держкіно... А друга половина - інвестор. І коли закінчилися гроші Держкіно, то гроші інвестора так і не почалися, ми їх не дочекалися фактично й досі», - сказав пан Іллєнко.

 

Зйомки «Толоки» призупинилися у липні 2013 року, хоча прем'єра була призначена на березень 2014 року - до 200-річчя Шевченка. Михайло Іллєнко підкреслив, що вже протягом 50-ти років не було жодної екранізації творів Шевченка.

 

«Зараз ми сподіваємося реанімувати весь процес», - наголосив режисер, додавши, що цього року Верховна Рада «затвердила постанову, згідно з якою фільм буде фінансуватися 100%-но з Державного бюджету. Постанова Верховної Ради стосується саме того кошторису. Дай Боже, щоб ці гроші були, але нам їх уже не вистачає», - наголосив Іллєнко. Кошторис фільму було затверджено у 2012 році і Михайло Іллєнко вважає його таким, що не відповідає дійсності. Нагадаємо, очікувалося, що бюджет стрічки складе понад 28 млн грн, 9 млн з яких надасть Держкіно.

 

Також Михайло Іллєнко додав: «Постанова поки що на гроші не перетворилася, але стартова готовність у нас є».

 

Фільм «Толока» Михайла Іллєнка - екранізація вірша Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості...», приурочена до 200-річчя Кобзаря. Зйомки стрічки почались у 2013 році, проте роботу над нею вимушені були зупинити, відзнявши половину матеріалу.

 

Виробництво картини здійснює компанія ТОВ «Іллєнко фільм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY