detector.media
04.11.2014 18:06
Чернівецький телеканал ТВА і журналіст Гончарук виграли справу в колишнього заступника обласного прокурора
Чернівецький телеканал ТВА і журналіст Гончарук виграли справу в колишнього заступника обласного прокурора

Чернівецький телеканал ТВА та журналіст Іван Гончарук виграли в Шевченківському районному суді Чернівців, справу в колишнього першого заступника прокурора Чернівецької області Станіслава Банчука, який вимагав захисту честі, гідності та спростування недостовірної інформації. Суд під головуванням судді Галини Слободян відмовив позивачу у задоволенні усіх його вимог. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа-профспілки.

 

Інтереси відповідачів представляли юристи медіа-профспілки Олександр Тарасов та Олексій Ржанов разом з юристами Інституту розвитку регіональної преси Валентиною Софяк і Тетяною Рудницькою.

 

У червні 2014 року, тоді ще перший заступник прокурора Чернівецької області Станіслав Банчук подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації, проти телеканалу ТВА та журналіста Івана Гончарука. У своєму позові, заступник прокурора також вимагав від журналіста публічних вибачень.

 

Підставою для звернення до суду, став телевізійний сюжет, присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації. У журналістському матеріалі, йшла також мова про звинувачення місцевою громадою в причетності до цих махінацій пана Банчука та Генеральної прокуратури України.

 

Колишній заступник прокурора та його представник під час судових засідань наполягали на тому, що журналіст і телеканал ТВА фактично звинуватили його в корупції та посадових злочинах. Що, на його думку, завдало шкоди його честі, гідності та діловій репутації.

 

Представники Івана Гончарука та каналу ТВА, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини, доводили, що журналіст лише відобразив думку громади. Адже, на думку відповідачів, на журналістах і ЗМІ лежить обов'язок поширювати не лише факти, а й ідеї, суспільну думку та навіть чутки.

 

Також медіаюристи наголошували на тому, що не можна вимагати в суді публічних вибачень, бо вибачення за розповсюдження недостовірної інформації не передбачено жодним законом. Водночас пан Банчук є публічною особою і повинен бути більш терпимим до критики, ніж звичайний громадянин.

 

За повідомленням НМПУ, після п'яти місяців судового розгляду, суд погодився з доводами представників відповідачів, та в задоволенні позовних вимог Станіслава Банчука відмовив у повному обсязі. При вирішенні цієї справи суд керувався як нормами вітчизняного права, так і Європейською конвенцією з прав людини, а також практикою Єєвропейського суду з прав людини.

 

Нагадаємо, в липні чернівецькі осередки НСЖУ та НМПУ поскаржилися на судову війну проти журналістів Буковини.

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY