Рівненське інформкафе від Видавничого дому «ОГО» допомогло розкрутити рубрику на сайті

13 Вересня 2012
6274
13 Вересня 2012
19:34

Рівненське інформкафе від Видавничого дому «ОГО» допомогло розкрутити рубрику на сайті

6274
ПРЕС-РЕЛІЗ
Рівненське інформкафе від Видавничого дому «ОГО» допомогло розкрутити рубрику на сайті

Що головне в будь-якому бізнесі? Окрім геніальної ідеї, міцної команди та фінансів, точно не обійтися без вивчення практик та досвіду. Цього року під час Четвертого Всеукраїнського газетного Конгресу ми поділимося найбільш вдалими проектами з медіа сфери України. Найкращий досвід ми збираємо на одному майданчику. Про що говоритимемо? Про інформкафе, про клуб медіа менеджерів, про монетизацію в онлайні та безліч інших проектів у газетному бізнесі. Саме сьогодні - для вас - один з таких прикладів:

 

Спекотне літо 2012 для рівненської редакції «ОГО» стало сезоном експериментів. Адже видавничий дім намагався застосувати європейський досвід і влаштувати у своєму місті інформкафе. Тобто відкритий майданчик для спілкування журналістів і тих, про кого і для кого вони створюють свої матеріали - мешканців міста. Чи видався цей експеримент вдалим, розповідає керівник проекту «Інформкафе "Репортер OGO.ua» і редактор сайту OGO.ua Юліана Тет.

 

- Як виникла ця ідея? Із чого ви почали її реалізовувати?

 - Про концепцію інформкафе ми читали і чули з різних джерел. На одному з обговорень заходів святкування 20-річчя газети "ОГО" подумали: а чому не організувати на літньому майданчику біля редакції своєрідний пункт постійних зустрічей журналістів і читачів? Так редакція організувала постійне місце для зустрічей з читачами за межами офісу та моніторів.

 

- І що отримали в результаті? Чи багато людей приходило до вас і що їх турбувало найбільше?

- У нас об'єднана редакція - дві газети та портал новин. Але, фактично, візитерами стали користувачі нашого інтернет-продукту. Це і зрозуміло, все ж таки, відкритий майданчик інформкафе - формат, який не зовсім підходить для літніх людей. Тож із якимись гострими проблемами люди не йшли. Здебільшого відвідувачів цікавили практичні моменти журналістської роботи, на кшталт того, як ми розміщуємо матеріали на сайт.

 

Щиро кажучи, ми очікували більшого потоку людей. Але цього не сталося. Із позитивних моментів - вдалося розкрутити рубрику «Репортер OGO.ua». Люди приходили, спілкувались, а потім ставали нашими авторами. Тепер нам надсилають колонки і фото більше людей, ніж до проекту. Потім те, що вийшло на сайті, «репортери» публікують у соціальних мережах. І ми отримуємо додаткове просування.

 

- Це позитивні напрацювання. А чого не вдалося зробити? Що ви віднесли б до мінусів проекту?

- Найголовніше - невеликий потік людей, як я вже сказала. Спочатку треба ретельно продумати, хто до вас приходитиме, куди і чому. Одним із незручних моментів було те, що наша точка знаходилась на літньому майданчику. Тож інколи працювати заважали погодні умови.

 

- Вартість проекту була невеликою?

- Її, можна сказати, не було. Ми розміщували нашу точку безкоштовно. Єдиною затратою був робочий час журналіста. Адже та людина, яка чергувала в інформкафе, фактично не писала матеріалів цього дня.

 

- І які плани щодо проекту на майбутнє?

- Позитивні. Щоб там не було - це гарна ідея для просування бренду, яка дає можливість розповісти про видання, презентувати його, як відкрите і доступне. Ми проаналізуємо помилки, але інформкафе обов'язково функціонуватиме й наступного року.

 

Кілька висновків із рівненського досвіду. Про що треба подумати, йдучи «у світ»:

1.     Ретельно обрати місце. Його розташування і формат впливатиме на вік і соціальний статус відвідувачів.

2.     Визначити трудові затрати: скільки працівників можна залучити у проект і хто буде виконувати їхню роботу в час відсутності. 

3.     Розуміти, що первинна мета такого проекту - просування продукту, а не збір інформації для статей. 

 

Ілона Фанта, спеціально для Асоціації незалежних регіональних видавців України

 

Статтю підготовано в рамках підготовки до Четвертого Всеукраїнського газетного Конгресу, що відбудеться в Києві, 10 листопада 2012р. Деталі про участь: https://newspapercongress.wordpress.com/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ілона Фанта, спеціально для Асоціації незалежних регіональних видавців України
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6274
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду