«Я звільнив Савіка Шустера!»

«Я звільнив Савіка Шустера!»

30 Вересня 2008
9291
30 Вересня 2008
11:20

«Я звільнив Савіка Шустера!»

9291
Минулого четверга агенти вашої Дусі проникли до клубу «Вітальня E-media», організованого компанією Evolution Media, де з українськими журналістами зустрічався колишній (1998-2003) директор російської служби «Радіо Свобода» Маріо Корті. Ще напе
«Я звільнив Савіка Шустера!»
«Я звільнив Савіка Шустера!»

Минулого четверга агенти вашої Дусі проникли до клубу «Вітальня E-media», організованого компанією Evolution Media, де з українськими журналістами зустрічався колишній (1998-2003) директор російської служби «Радіо Свобода» Маріо Корті. Ще напередодні, запрошуючи мене на цей захід, мої знайомі казали: «Сходи, не пошкодуєш! Це крутий мужик, він вигнав з роботи самого Савіка Шустера!».

Як виявилось, розлучитись із зручним кріслом керівника московського бюро «Свободи» та ведучого головної програми «Liberty Live» («Свобода в прямому ефірі») Савіку довелося через… надмірний конформізм.

Керівництво російської «Свободи» до певного моменту дивилось крізь пальці на те, що Савік присвячує дедалі більше часу роботі на НТВ. Спершу це була спортивна програма, потім «Свобода слова». Але у 2001 році на каналі почалась силова зміна керівництва, Володимира Гусинського відфутболили, а керівником каналу призначили американця Бориса Йордана. З каналу пішли Євген Кисельов, Віктор Шендерович та інші. Савік Шустер вирішив протестувати в інший спосіб – виступаючи на захист колективу НТВ в ефірі «Свободи».

«Він називав зміну керівництва НТВ захопленням і посяганням на свободу, - розповів Корті. – Він підбурював журналістів і в програмах «Свободи», і в ефірі НТВ. «Невже ви будете служити новим господарям?» - запитував він їх». Усе це мало закінчитися закономірно – відмовою нового керівництва від співпраці з журналістом-революціонером, або навпаки. «Свобода», знов-таки, не заважала ведучому боротись проти тоталітарної влади за права колег з НТВ.

Проте за два тижні, за словами Корті, Шустер подзвонив йому і заявив, що… працюватиме на НТВ паралельно із «Свободою». На запитання про те, як це узгоджується з нещодавніми бурхливими протестами, ведучий відповів: «Я помилився в оцінках».

Такий плюралізм думок в окремо взятій голові глибоко вразив Маріо Корті. «Ми вирішили, що двом господарям служити не можна, і звільнили його», - розповідає він. За його словами, проти звільнення Шустера виступало найвище керівництво Radio Free Europe/Radio Liberty, але він наполіг на своєму рішенні.

«Але він ніколи не скаже, що його звільнив я, чи моє начальство, він завжди говорив, що його звільнив сам конгрес США», - сміється Маріо Корті.

… Відтоді так і повелося: щороку Савік Шустер вирішує, що «помилявся в оцінках», і знаходить собі нове, краще місце роботи. Ось і казочці кінець, а хто слухав, той уже навряд чи дивитиметься на видатного громадянина світу крізь рожеві окуляри.

Цьом-цьом,

Ваша Дуся.

Фото с mario-corti.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду