"Громадське ТБ" поделило медиа на "честные" и "продажные" по принципу принадлежности (ВИДЕО)

"Громадське ТБ" поделило медиа на "честные" и "продажные" по принципу принадлежности (ВИДЕО)

29 Березня 2015
3978
29 Березня 2015
10:32

"Громадське ТБ" поделило медиа на "честные" и "продажные" по принципу принадлежности (ВИДЕО)

3978
 В пятницу вечером на телеканале "Громадське ТБ" вышла программа "Свобода медиа: между властью и олигархами", поводом для которой стали последние события, связанные с "Укрнефью" и «Укртранснефтью»  и оскорбления экс-глав
"Громадське ТБ" поделило медиа на "честные" и "продажные" по принципу принадлежности (ВИДЕО)
"Громадське ТБ" поделило медиа на "честные" и "продажные" по принципу принадлежности (ВИДЕО)

 В пятницу вечером на телеканале "Громадське ТБ" вышла программа "Свобода медиа: между властью и олигархами", поводом для которой стали последние события, связанные с "Укрнефью" и «Укртранснефтью»  и оскорбления экс-главой Днепропетровской ОГА Игорем Коломойским журналиста "Радио Свобода" Сергея Андрушко. Точнее, обсуждалась реакция на эти события телеканалов и отдельных медийщиков. На эфир пришли Сергей Андрушко, главред "УП" Севгиль Мусаева-Боровик, редактор отдела новостей газеты "Вести" Марина Петик, телеменеджер Алексей Мустафин, журналист 5 канала Азад Сафаров, телеведущий ICTV Андрей Куликов и лучезарный Богдан Кутепов. Дискуссия в сложившейся в "медиаспильноте" ситуации более чем уместна, однако "Громадське ТБ" в лице ведущего Романа Скрыпина решило несколько упростить дело и поделить украинские медиа на честные и «продажные» исключительно по принципу принадлежности.

Честно говоря, в какой-то момент у меня сложилось впечатление, что "Свобода медиа" - не столько дискуссия, сколько эдакий сеанс психотерапии для Кутепова и Скрыпина, не устающих обличать нехороших коллег по цеху. Но это уже детали. Отдельный пункт непрекращающейся всю прошедшую неделю дискуссии - освещение конфликта моими коллегами из "Телекритики", которая частично входит в принадлежащую Игорю Коломойскому группу «1+1». В связи с этим мне было особенно интересно посмотреть включение медиаэксперта Отара Довженко, который выходил на связь по скайпу из Львова.

- У нас на зв'язку є Отар Довженко, який мав відношення до "Телекритики". "Телекритика" тепер в холдингу "1+1 Медіа", тобто теж належить Коломойському. Але Отару, я так розумію... Що, я помиляюся, Отаре?

- Частково. "Телекритика" складається з двох частин, одна з них громадська організація, яка нікому не належить

- Одна з "Телекритик" чесна і незаймана, а друга продалася Коломойському. 

- Вона теж чесна, хоча її інвестором є Коломойський. Між іншим, її співзасновником з пакетом 6% є я, тож я, можна сказати, наймолодший в світі партнер Коломойського.

- Наймолодший в світі олігарх.

- Так-так. Я не знаю, чи знає про це Коломойський, але, може, він дивиться "Громадське". 

Далее Скрыпин с Довженко обсудили интервью Коломойского с ведущей «1+1» Аллой Мазур - и вернулись к теме "Телекритики".

- Як журналістам виконувати свої обов'язки? От як "Телекритика" - одна частина чесна, друга належить Коломойському. Але повністю убезпечити себе від вплива власника - чи можливо це, для того, щоб аудиторія в першу чергу діставала об'єктивну інформацію.

- Насправді журналісти «1+1» в цій ситуації просто поводилися як заручники, хворі на Стокгольмський синдром. Вони розуміють, що це їхній власник, вони певною мірою є адептами міфу про те, що Коломойський врятував Україну, врятував Дніпропетровщину, і так далі. Я не скажу, що це міф на 100% - я думаю, що він частково справедливий. Тому вони таким чином поводились, я думаю, їм теж в душі гидко, прикро. Слава Богу, що ми не є на їхньому місці. І, між іншим, в "Телекритиці" ви не знайдете ніякої апології Коломойського, навіть тіні. Можете пошукати, якщо знайдете - виставлю пляшку. 

- Пляшку чого? Уточняйте, бо можна і порожню виставити. Або коктейль Молотова.

- Я послухаю, що ви любите пити. Одним словом, мені шкода тих людей, які працюють на "плюсах", разом з тим, можу сказати, що кількість агресії і чорнухи на каналах, протиставлених Коломойському, суто кількісно була на порядок більша. 

- Як журналістам, Отаре, висвітлювати події максимально об'єктивно? Тобто вони мають звільнятися, сказати - я в цій грі участі не беру, я не буду обслуговувати олігархів?

- Я звільнявся, Бодя (Кутепов - Дуся.) звільнявся, ти свого часу звільнився... З цього приводу є дуже хороші рекомендації у Андрія Куликова. З одного боку, це є питання власників, з іншого боку, це є питання, так би мовити, особистого масштабу, калібру і професіоналізму. Тобто така велика людина, як наприклад, Андрій Куликов, може вибудувати свою комунікацію з власником так, що його не можна пинати ногами, принижувати і змушувати переступати через себе. Маленькі люди, як автор цього жополизького сюжету, який був на "плюсах" - не можуть. Вони прогинаються, лижуть, переконують себе в тому, що Коломойський справді кращий за інших, і зараз його варто підтримати.

 

Через некоторое время, очевидно, редакторы "Громадського" таки поняли, что в случае с Отаром Довженко тема заявленной дискуссии была раскрыта скорее номинально. И "Громадське" сделало еще одно скайп-включение с Отаром.

"По дискусії і взагалі по всьому, що тут у вас відбувалося, репліка у мене одна. Мені здається, все дійшло вже до такого рівня взаємного цькування, взаємного нерозуміння - і на підставі того, що стосується Коломойського, і що стосується якихось інших речей в журналістиці... Зараз уже "медіаспільнота" так пересралася між собою на тему, чи треба мовчати про Коломойського чи не мовчати, хороший-поганий... Мені здається, що ми вже реально дійшли до такого стану катарсису, коли нам треба зупинитись. От у мене чітке таке відчуття. Тому що дробитися ще в такій маленькій спільноті на тих людей, які вважають, що Коломойський хороший, і тих, які вважають, що Коломойський поганий...  Очевидно, що треба запускати зворотний процес для того, щоб нам було що протиставити олігархам і власникам", - сказал Довженко.

На реплику Скрыпина насчет того, что неясно, что такое "зворотній процес", и что власть и олигархи - обое рябое, и честные медиа им не нужны, Отар ответил следующее.

"Я би не перебільшував. Були дуже великі зміни на краще в державних медіа. Між іншим, за винятком єдиної ОДТРК, де реально все стало гірше, ніж було за Януковича - це Дніпропетровська. Я не боюся цього казати, що Дніпропетровська ОДТРК стала ще більш приниженою, прислужницькою щодо команди Коломойського - не знаю, як тепер буде з новим губернатором. Всі інші - принаймні ті, які я моніторив, Перший національний, який нібито готується до перетворення на так зване суспільне мовлення - змінилися в кращий бік. Це свідчить про те, що влада все-таки не настільки зациклена на тому, щоби чмирити медіа і змушувати їх виконувати свої забаганки. Що стосується олігархів - якщо вже влада не боїться боротися з Коломойським і казати йому "ні", і, сподіваюсь, не буде боятися з Фірташем, Ахметовим та іншими, то, може, й журналісти не мають боятися? Наприклад, звільнитися? Після звільнення життя не закінчується, все тільки починається, великої біди в тому немає. Але набагато легше казати "ні", коли ти відчуваєш, що за твоєю спиною ще багато таких людей, як ти".

После этого в студии обсудили видео с Петром Порошенко, в котором то ли были, то ли не были "циничные бандеры", и на этом программа закончилась. 

Что я могу сказать - весьма познавательный во всех смыслах эфир.  Особенно мне интересно, чем закончится спор Отара и Романа, и кто кому выставит бутылку.

 Муся

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3978
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду